Hlavní navigace

Office 2016 a starší se v roce 2020 nepřipojí k online službám Office 365

24. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čas plyne a Microsoft se musel rozhodnout, jak se zachovat. Na jedné straně poskytuje dynamické a rozvíjející se služby, na straně druhé statické produkty. Nelze pochybovat o tom, že by firma chtěla, aby všichni přešli na model předplatného. V případě Office je ale zatím stále možné nakupovat samostatně stojící licence produktů, které se nemění.

Kompatibilita online služeb se staršími funkcemi, které byly kdysi implementovány, ovšem nebude držena věčně. Oznámení, které je spojené se změnou nastavení životního cyklu Office 365 ProPlus, se týká firemního prostředí. Co se stane? Kancelářské balíky Office 2010, Office 2013 a Office 2016 budou odříznuty od online služeb Office 365. Jedná se primárně o OneDrive for BusinessSkype for Business.

Microsoft si nemůže dovolit podporu ukončit týden po oznámení. Oznámení přichází dostatečně dlouho dopředu, takže máte čas se přepravit. Samostatně stojící kancelářské nástroje Office, které nové funkce nezískávají, přestanou s online službami spolupracovat 13. října 2020. Podpora online služeb vlastně bude trvat po celou dobu hlavní fáze životnosti Office 2016. To je minimum, které by Microsoft u těchto produktů dle mého názoru garantovat měl.

KL24

Po uvedeném datu budou si organizace za tyto funkce budou nuceny najít náhradu, nebo mohou přejít na Office 365. Alternativou bude jiná verze samostatného desktopové balíku Office, jež na bázi předplatného není a která se bude nacházet v hlavní fázi technické podpory. To ovšem záleží na tom, zda se Office 2016 dočká svého nástupce. Kdyby šel vývoj stejně jako doposud, měli bychom teoreticky spatřit Office 2019.

Více informací případně opět hledejte na webu Microsoftu. Osobně předpokládám, že kdo o předplatné Office 365 nestojí, toho se nejspíš ani změna související s online službami nedotkne. Máte jiný názor? O své připomínky se podělte v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?