Hlavní navigace

Oficiálně: Nokia chce koupit Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur. Zvažuje prodej Here

15. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nokia dnes oficiálně oznámila, že má zájem koupit konkurenční společnost Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur. Po odprodeji telefonní divize Microsoftu je klíčovým byznysem finské společnosti výstavba a provoz bezdrátových sítí. A v tom má pomoci Alcatel-Lucent, která operuje na stejném písečku a které se daří na trzích, kde Nokii ne. Tedy hlavně v USA.

5G sítě a důležitý výzkum

Finové si hodně slibují od 5G sítí, IP technologií, cloudu, analýzy dat, ale zabývají se také vývojem různých senzorů a zpracováním obrazu. Obě firmy loni zaměstnávaly 40 000 lidí ve výzkumu a vývoji, do těchto divizí investoval 4,7 miliardy eur.

Alcatel-Lucent také vlastní známé Bellovy laboratoři, které stojí za vynálezem tranzistoru, laseru, CCD snímačů, pochází odtamtud Unix nebo jazyky C a C++. Pokud bude obchod uzavřen, značka Alcatel-Lucent zanikne. Zůstane pouze Nokia, inovační centrum si ponechá název Bell Labs.

Spojení nejdříve příští rok

Obchod by měl být dokončen v první polovině roku 2016. Zatím jej schválily představenstva obou společností. K prodeji se ještě vyjádří akcionáři a také regulační úřady. Je možné, že stopku vystaví Francie. Ta bojuje s nezaměstnaností a fúze dvou společností by mohla přinést další propouštění.

Spojením by vznikl druhý největší poskytovatel síťové infrastruktury. Nokia má podle analýzy Infonetics 17% tržní podíl a Alcatel 10%. Po sloučení by stále byla za švédským Ericssonem (30% podíl), ale firma by se dostala před čínské společnosti Huawei (20%) a ZTE (11%).

Budoucí Nokia by byla vytvořena už ze čtyř telekomunikačních firem. Finská společnost nejdříve infrastrukturu stavěla s německým Siemensem, polovinu firmy ale v roce 2013 odkoupila. Alcatel-Lucent zase vznikl v roce 2006 spojením francouzského Alcatelu a amerického Lucentu.

MMF24

Nokia uvažuje o prodeje mapové divize

Nokia také potvrdila, že hledá možnosti, jak naložit s mapovou divizí Here. Prodej je jedním z řešení, bližší informace ale Nokia zatím neposkytla. Zájemců o koupi může být více, tím hlavním je pochopitelně Microsoft. Nokia mu už dodává podklady a Microsoft musí lépe konkurovat Applu a Googlu. Nokia navíc uvedla bezplatné navigace pro Android a iOS a strategií Microsoftu momentálně je co nejvíce se roztáhnout na konkurenční platformy. Proto kupuje šikovné vývojáře a jejich aplikace přepisuje k obrazu svému.

Zdroj: Nokia (1, 2), WSJ