Hlavní navigace

Oficiálně: Telefónica jedná s PPF o prodeji české pobočky [aktualizováno]

15. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oživeno (11:30) – Telefónica SA jedná o možném prodeji většinového podílu ve společnost Telefónica Czech Republic. Český operátor to před malou chvílí přiznal v tiskové zprávě.

Česká telekomunikační jednička možná získá nového majitele. Bloomberg s odvoláním na tři své tajné zdroje tvrdí, že Telefónica SA hledá, jak se zdejší pobočky zbavit. Získané peníze by pak použila na konsolidaci celého odvětví. Telefónica SA v podniku aktuálně drží 69% podíl v celkové hodnotě 3,6 miliardy dolarů (cca 68 miliard korun). Po zveřejnění zprávy šly akcie ještě o 6,9 % nahoru, přestože v posledních dnech slábly.

 

Podle analytiků není pravděpodobné, že by českého operátora koupily skupiny Vodafone nebo Deutsche Telekom (vlastník T-Mobilu), protože by jim k tomu nejspíš nedal souhlas regulátor (ÚOHS). Telefónice už dle nejmenovaných zdrojů pomáhají s hledáním kupců banky Goldman Sach a Societe Generale. Společnosti se však ke spekulacím nechtěly vyjádřit.

KL24

Mezi hlavní zájemce patří ruský miliardář Vladimír Jevtušenkov se svou finanční skupinou AFK Sistěma. Už v létě tvrdil, že má zájem o akvizice operátorů ve střední Evropě. Druhým možným adeptem je skupina PPF Petra Kellnera. Ta se nejdříve ucházela o volné kmitočty v aukci, aby se sama mohla stát operátorem. ČTÚ nicméně v podmínkách zakázal dražitelům vzájemné fúze. To prý PPF odradilo a zřejmě to i potvrdilo dřívější zvěsti, že chce PPF koupit některého ze současných operátorů.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?