Hlavní navigace

Ohlédnutí za letošními proměnami Firefoxu a zhodnocení strategie

2. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Často tu mluvíme o tom, jak se rozmělnění vývoje podepsalo na zajímavosti jednotlivých vydání. Zkrácený vývojový cyklus, přesně ve stylu Chromu, pro nás znamená, že novinky obdržíme každých šest týdnů. Jenže je jasné, že za tak krátkou dobu se jich obvykle nenashromáždí zrovna hodně. V některých vydáních tak maximálně hledíme na dlouhatánský seznam opravených chyb, za to si vývojový tým pochvalu zaslouží buď jak buď, ale marně vyhlížené funkce se nedostaví.

Jindy se zase sejdou tři velké novinky, byť se to stává spíše výjimečně. Šestitýdenní inkubace v každém případě přináší svá pro a proti, která nyní zvážíme. Myslíte si, že jsme na opuštění zhruba roční kadence vydávání hlavních verzí prodělali?

 

Roční vývoj prohlížeče by dnes neobstál

Pokud uživatel lační po funkcích, ocení, že je může začít používat tak brzy po jejich dokončení. Předchozí model měl jednu velkou nevýhodu v tom, že se muselo všechno plánovat hodně dopředu. Jenže Mozilla nikdy nestihla vše připravit včas a tak se odkládalo. Rok nestačil, často jsme oproti původním plánům museli čekat o další tři měsíce navíc. I přes dlouhé vyčkávání se stávalo, že jsme museli pár slibovaných funkcí oželet, protože ještě nebyly připraveny. Kolikrát avšak byly dost blízko dokončení, což znamenalo jediné.

 

Přestože byla daná funkce dokončena nedlouho po vydání nové řady Firefoxu, nemohla jen tak vyjít. Musela pěkně počkat celý další rok na nadcházející řadu prohlížeče. Tento přístup tedy nebyl ideální ve více ohledech. Mozilla měla na krku náročné plánování, uživatelé si po velice dlouhou dobu nemohli užívat žádné novinky a obvykle byli nakonec stejně zklamaní z toho, že se do konečného sestavení nedostalo všechno, co bylo slíbeno. A skoro hotové novinky, které vydání o fous nestihly, museli trpělivě vyhlížet další velké vydání.

Z pohledu dnešního uživatele se může zdát úplně nesmyslné, aby někdo čekal na prohlížeč více než rok. Vždyť za jediný rok je dnes Apple schopný vydat rovnou novou verzi svého operačního systému, takže kdo by tak dlouho čekal na browser. A přesto tak někteří lidé činí, v případě Internet Exploreru vývoj dokonce trvá déle než rok. Jenže to je jiná cílová skupina, která technologie příliš neřeší. Nadšenec bude rád, že mu Google nebo Mozilla dodají nějaké ty novinky, byť v malém měřítku, každý měsíc a půl.

 

Ohlédnutí za první polovinou roku

Otázkou zůstává, zdali jsme nějak ošizeni. Vzhledem k obvykle velmi skromnému počtu zajímavých vylepšení se může zdát, že prohlížeč stagnuje. Je to ale pravda? Podívejte se, co se Mozille podařilo za poslední půlku roku. Časté vydávání způsobovalo velký problém na frontě s doplňky. Změny v kódu prohlížeče jim neprospívají. (I proto Mozilla apeluje na vývojáře, aby vznikalo více lehkých doplňků, které nevyžadují restart prohlížeče a je jim dost jedno, co se děje pod povrchem.) Organizace stála před závažným problémem, protože doplňky tvoří zásadní část Firefoxu. Jenže když každých šest týdnů způsobíte, že půlka z nich přestane z důvodu nekompatibility fungovat, je zle.

Z dnešního pohledu můžeme záporně hodnotit nepřipravenost Mozilly. Nejspíš se na to měla připravit, měla to očekávat, než vývojový cyklus zkrátila. Pohroma byla odvrácena, ačkoli to trvalo docela dlouho. Dnes se kompatibilita doplňků nastavuje automaticky, uživatelé případně nahlásí problém. Většinou ale provedené úpravy v ohnivé lišce nejsou natolik zásadní, aby pak rozšíření nepracovalo. Vývojový tým vůbec stál před řadou technologických problémů, které musel posléze vyřešit.

Po doplňcích jsme byli svědky nového systému aktualizací. V případě potřeby lze drobné úpravy a opravy prohlížeče uživatelům distribuovat formou doplňku. Příjemnější systém musíte ocenit za to, že vás neobtěžuje. Takové instalace se pravděpodobně ani nevšimnete, současně je ale tento distribuční model efektivní. Firefox Sync dlouhou dobu, vlastně již od raného tetování, uměl synchronizovat především hesla, záložky a historii. Jenže ostřílený uživatel potřeboval, aby se do cloudu ukládaly (už zase ty) doplňky.

Samá technika

Po velkých přípravách toto menší – pro mnohé však naprosto zásadní – vylepšení přiklopýtalo v půlce března s Firefoxem 11. Jedenácté vydání také zprovoznilo importování dat z Chromu. Pod kapotou se muselo vyřešit mnohé. Když pomineme rovněž průběžné zrychlování odezvy aplikace, zrychlování startu, snižování paměťových nároků a uvedené problémy, museli se vývojáři poprat i s webovými standardy. K nejdůležitějším patří video v HTML5. To dnes Firefox dovede přehrát, můžete si ho přepnout do celoobrazovkového režimu atp. Kupodivu jsme tu možnost neměli odjakživa.

Ani aktualizace na pozadí se nikdy nedočkají kýžené pozornosti, vždyť probíhají na pozadí. Toho si člověk ani nemusí všimnout. Po roce se možná podivíte nad tím, proč se vlastně Firefox neaktualizoval. Jenže on to dělal, tentokrát si to ale nechával pro sebe. Výčet technických vylepšení stále pokračuje! Z dialogu o aplikaci můžete obnovit uživatelský profil, což se hodí u poškozených profilů. Plynulé skrolování po překopání funguje plynule. Panely se po spuštění nenačítají všechny, jen ty vybrané.

 

Novinky byste na prstech obou rukou nespočítali

A takto bychom mohli pokračovat. Běžný uživatel ocenil především variaci na Rychlý přístup nebo automatické dokončování v adresním řádku. Nesmíme zapomenout zmínit, že skoro celé první pololetí v Mozille připravovali Firefox pro Metro. S tím souvisí také chystané sjednocení vzhledu programu napříč platformami. Firefox Australis, jak se koncept uživatelského prostředí nazývá, nabývá reálných rozměrů. I když se budeme držet jen toho, čeho jsme se reálně dočkali, opravdu si ještě myslíte, že se Firefox za půl roku nikam neposunul?

 

MMF24

Popravdě se v něm odehrálo spousta důležitých změn, jen byla větší část z nich spíše technického charakteru. Ani uživatel lačnící po funkcích si ale nemohl vyloženě stěžovat. To mohl jedině na nesplněné sliby. O nich se ale nebavíme. Důležité je, že v uvedeném období byl vývojový tým vysoce aktivní a dokončil přinejmenším stejný počet novinek, jako by dokončil za starého režimu. Jenže to byste se rok museli trápit se zastarávajícím prohlížečem. Takto máte příležitost si vylepšení užívat ihned, jak jsou dokončená.

Příště se podíváme na to, jaké funkce budou dostupné ve druhé polovině roku. Upřímně, chystají se docela velké věci. Mezitím si můžete přečíst naše zpravodajství ohledně Firefoxu. Věděli jste, že doplňky zaznamenaly tři miliardy stažení? A že zásuvné moduly můžete zapínat až klepnutím?