Hlavní navigace

Oko za oko, QuickPath za SLI?

23. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

The Inquirer ve čtvrtek zveřejnil zprávu, kterou včera rozvedl server X-bit labs. Intel údajně nechce poskytnout Nvidii licenci na sběrnici QuickPath, kterou budou používat procesory architektury Nehalem. Nepodaří-li se Nvidii licenci získat, znamenalo by to její konec v segmentu high-endových čipsetů pro platformu Intel.

Přestože Intel a Nvidia mají společného nepřítele, vztahy mezi těmito společnostmi jsou na bodu mrazu. Může za to v první řadě Nvidia a její politika licencování, tedy spíše nelicencování SLI. Zatímco konkurenční multi-GPU systém CrossFire funguje na jakémkoliv čipsetu (s výjimkou nForce, jelikož to Nvidia blokuje), SLI lze zprovoznit pouze na čipových sadách od Nvidie. Intel získal podporu SLI pro platformu Skulltrail jen za tu cenu, že na desce musí být dva PCIe můstky od Nvidie (inženýři Intelu si prý pak stěžovali, že tyto čipy od Nvidie příliš hřejí).

Proto nás zpráva, že Intel nechce Nvidii licencovat sběrnici QuickPath, vůbec nepřekvapuje. QuickPath budou používat procesory architektury Nehalem, z nichž první vyjde koncem letošního roku a pozvolna bude nahrazovat procesory architektury Core od vyšších cenových pozic po ty nižší. Čipsetová divize Nvidie se tak uživí ještě několik let i bez licence na QPI. Ale zároveň by to znamenalo ústup zeleného týmu z prestižního trhu high-endových čipsetů. Nejvýkonnější grafický subsystém by tak nebyl slučitelný s nejvýkonnějším procesorem, a to by pro SLI byla velká rána.

CS24

Nvidia má tedy dvě možnosti: buď se z trhu high-endových SLI čipsetů stáhnout úplně, nebo licencovat SLI Intelu a pouze ztratit v tomto segmentu monopol. Nepředpokládám, že by chtěl Intel definitivně odstavit Nvidii z trhu čipsetů pro své procesory a riskovat tak žalobu za monopolní chování.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku