Hlavní navigace

OLED se rozšíří do pěti let

20. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Panely s displeji z tekutých krystalů (spíše známějších pod zkratkou LCD) dnes tvrdě dominují na trhu: vytěsnily již stařičké CRT a nástupce se netrpělivě očekává. Není divu: OLED by měl být principielně levnější na výrobu (oproti LCD je jeho stavba podstatně jednodušší), černá bude skutečně černá (celkově barevné podání bude o kus dále, než u současníka) a odezva neměřitelná. Vysoká homogenita obrazu a obrovské pozorovací úhly jsou pak již jen třešničkami na hodně chutném dortu.

OLED televize

I OLED má pochopitelně své neduhy, namátkou zmíním třeba problém s životností a nemožnost hardwarově regulovat jas. Společnost Samsung prorokuje masivnější rozšíření na kapesní zařízení do pěti let, v roce 2014 bychom se tedy již mohli setkávat i s OLED televizemi a monitory vcelku běžně. Pokud byste pátrali po vlaštovkách s OLED displeji již nyní, vrátíte se s nepořízenou: televize ani monitory u nás de facto nejsou k dostání a těžko říci, je-li to jinde jiné. Zatím se začínají využívat u MP3 přehrávačů a některých flashdisků.

MMF24

Na to, jak je technologie organických elektroluminiscenčních diod stará (vyvinuta roku 1987), jí rozšíření na trh trvá poměrně dlouho. Cena současných OLED televizí je závratná a je problém je vůbec sehnat.

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku