Hlavní navigace

OLPC: notebook pro každé dítě. Kde je tomu konec?

12. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co a kdo je OLPC?

Zkratka OLPC znamená One Laptop Per Child, tedy jeden notebook pro dítě. OLPC je nezisková organizace, která sama stanovila konkrétní cíl, a to vyplnit předsevzetí, které má v názvu - tedy poskytnout pomoc dětem mladšího školního věku v rozvojových zemích po celém světě.

Konkrétní cíl zní: "Chceme vytvořit příležitost pro vzdělání pro nejchudší děti světa tím, že každému poskytneme robusní, levný, úsporný notebook s možností připojení k internetu a softwarem určeným pro vzájemnou spolupráci, zábavu a motivaci k chuti vlastního sebevzdělávání."

OLPC 01

Nicholas Negroponte začal rozvíjet myšlenku zhruba před patnácti lety, když byl ještě prezidentem nechvalně známé společnosti MIT Media Lab. Jeho nápady týkající se technologií nakonec vykrystalizovali do toho, čím je dnes nadacece OLPC.

Negroponte začal rozvíjet své myšlenky o OLPC v jeho článcích pro časopis Wired v roce 1990. Jeden z jeho skutečně zajímavých nápadů na vývoj pevného disku pro zvýšení výpočetního výkonu notebooku, byl samotným Negropontem pozastaven a začal se soustředit pouze na projekt levného notebooku pro školáky v rozvojových zemích.

Projekt OLPC, tedy levný, malý a odolný notebook určený do dětských rukou, je často chválen za to, že byl roznětkou pro dnes velmi silné odvětví průmyslu s výpočetní technikou, sektor netbooků.

OLPC 02

Organizace OLPC, je to nadace nebo společnost?

OLPC je někdy zkresleně prezentována západními technologickými médii jako Společnost, vyrábějící notebooky, zatímco Negroponte neustále prohlašuje, že jde o vzdělávací projekt, nikoliv o projekt specifického notebooku.

David Cavallo, který provozuje úspěšný OLPC projekt ve Rwandě, podotýká, že "OLPC je nezisková, humanitární organizace, zaměřená na využití technologií s cílem zlepšit vzdělávání a tím podporovat rozvoj, mír, právo a celkově lepší život. Děti, kterým je poskytnut notebook OLPC, mají možnost rychle se zapojit do školních projektů, pracovat na výzkumu a získat přístup k on-line materiálům, které dříve neměli k dospozici. "Mějte na paměti, že na těchto školách nejen že neexistují knihovny, ale často nemají k dispozici ani učebnice," říká Cavallo. "Připojení notebooků přináší moderní, kvalitní výukové materiály a nový smysl toho, čím může školství být. V typické třídě v rozvojovém světě bez textových materiálů, kde je 60, 70, ale často i více než 100 dětí ve třídě na jednoho pedagoga a byla nutnost se vše učit formou zapamatování, je tento posun, tyto možnosti ohromně pozitivní."

OLPC 03

O tom není sporu, že je to chvályhodná filozofie, nicméně organizace OLPC, která se rychle stala miláčkem západních liberálních médií, když byly v letech 2007 a 2008 vyrobeny a dodány první stroje, začíná být poslední dobou stále více pod tlakem kritiky, že je její celkový přístup chybný. Navíc musí i ona čelit problémům spojených s globálníé finanční krizí.

Nejen OLPC pomáhá, nový koncept

Lenovo podporuje podnikání ve vzdělávání.

Jednou z úspěšných západních společností, zaobírající se vývojem a výrobou notebooků, je Lenovo. Ta poskytla nemálo svých zdrojů pro rozvoj technologického pokroku v rozvojových zemích.

Sociální investiční program společnosti Lenovo se zaměřuje na tři oblasti. První je podpora příležitostí v soukromém podnikání. Jedná se o investiční iniciativy, ve kterých notebooky Lenovo pomáhají začínajícím podnikatelům v rozvojových zemích. Na rozdíl od OLPC se Lenovo zaměřuje na poskytování mikro-úvěrů podnikatelům v těchto zemích. Společnost spolupracuje s Národní nadací pro výuku podnikání (NFTE) s cílem povzbudit lidi do vzdělávání se na rozvíjejících se trzích. "Někdy tyto půjčky zajistí jeden počítač, jindy to může být například až dvanáct počítačů nebo dokonce finanční půjčka v částce až 10 000 USD", říká Adrian Horne, manažer pro vztahy s médii společnosti Lenovo pro Evropu. "Skutečně, naším cílem je sponzorovat program ekonomického vzdělávání v rozvojových zemích.

OLPC 05

Nedávno Lenovo spustila program s názvem Base of the Pyramid investments, který je zaměřen na investice různých komunit v rozvojových zemích, kdy se investoři vzdají určité části svého zisku ve prospěch rychlejšího startu ekonomiky na rozvíjejících se trzích," dodává Horne. Opět platí, že klíčovou myšlenkou je pomoc podnikatelům. Převážně se jedná o úvěry, zaměřené na vysoké školy, neziskové a nevládní organizace atd., které hledají řešení problémů negramotnosti, nedostatku možností vzdělání a podobně.

Třetí oblastí je výraznější lokální přístup, který společnost Lenovo nazývá Regional Community Outreach. Jedná se o provázání kanceláří v daných regionech s obecními organizacemi na podporu podnikatelských aktivit, které se zabývají sociální a environmentální sférou. "Tak například v minulém roce bylo ve Spojených státech přislíbeno 500 000 USD pro Program péče o zaměstnance," říká Horne.

V rozvojových zemích přesahuje Global Education Research Programme společnosti Lenovo rámec dodávek IT zařízení a připojení, ale zahrnuje skutečnou podporu vzdělání i podnikání. Hardware je pouze malou částí skládačky," říká Horne. Zbývající díl obnáší všechny potřebné věco, které zajišťují podporu celé sítě. Investice v podobě PC je poměrně snadná věc, nicméně Lenovo zajišťuje i kompletní servis.

Nový Tablet PC OLPC SlimLine

OLPC nedávno oznámil po podnětu Východoafrického společenství (EAC), že dodá 30 000 000 počítačů XO dětem základních škol v této části Afrického kontinentu do roku 2015. EAC představuje vlády Tanzanie, Rwandy Keni, Ugandy a Burundi. "Toto je velmi ambiciózní projekt, pro který budeme muset mobilizovat naše partnery mezi různými lidmi a institucemi a nalézt zdroje potřebné ke splnění našich cílů do roku 2015," říká velvyslanec Juma Mwapachu, generální tajemník EAC.

Kromě již známe podoby XO počítače se objevují skupiny se zájmem o vytvoření nové koncepce. Jedná se o velmi tenký tablet PC XO 3.0, který je založen na nízkonapěťovém procesoru ARM a vybaven dotykovým displejem Pixel Qi (tedy displej kombinující běžné barevné displeje s displejem typu e-ink papír). Tak budou moci uživatelé přepínat mezi podsvíceným LCD displejem a e-ink typem zobrazovače, který využívá denní světlo a tak je šetrný k životnímu prostředí.

OLPC 04

Nový koncept v budoucnu nahradí navrhovaný XO dual-screen, tedy jakési skládací elektronické knihy, který byl vyvinutý v současné době a měl by být k dispozici do roku 2012 s cenou pod 100 USD. Přesto, že konečné specifikace jsou přísně střeženy, jedny z klíčových vlastností a funkcí zůstávají stejné: zařízení musí být robusní, vodě odolné, aby jej běžné dítě mohlo vzít s sebou kamkoli potřebuje. Kromě dotykové obrazovky bude nejnovější koncept vybaven i fotoaparátem či indukční nabíječkou. Negroponte z OLPC doufá, že poslední koncept tabletu bude inspirovat výrobce komerčních notebooků a budou jej následovat.

"Existují obrovské oblasti v Africe, kde není jakákoliv školní docházka", připomíná generální řiditel evropské OLPC Walter De Brouwer. "Pokud v těchto oblastech nejsou žádní učitelé ani školy, budeme se snažit tento problém během pár následujících let vyřešit. To ale vyžaduje jiný přístup. Tento odlišný přístup chce zavést OLPC v nadcházejícím delším období, jehož cílem bude decentralizovat vzdělání v Africe pomocí nových technologií.

Počítač na jednom čipu

První OLPC XO začaly sjíždět z výrobních linek závodu v Šanghaji v roce 2007 v roce 2008 již byly nasazeny do distribuce. O dva roky později se objednávky z celého světa pohybovaly mezi 1,6 a 1,8 miliónů kusů. Co bylo jiného na této technologii subnotebooků, která zvedla takový zájem? Za prvé bylo potřeba dodržet cíl a zvládnout návrh a výrobu tak, aby výsledná cena skutečně byla na hranici 100 USD. To zcela vyřadilo ze hry produkty od společností Intel a Microsoft a preferovalo levnější hardware a Open Source software. XO 1.0 využívá procesory od společnosti AMD, budoucí zařízení již počítají s procesory ARM.

OLPC 06

KL24

"Cílem je vytvořit počítač na jednom čipu", říká De Brower z OLPC, "protože toto řešení masivně sníží cenu, což je stále nejdůležitějším hlediskem, pokud mají zařízení OLPC dávány k dispozici miliónům dětí v rozvojovém světě do jejich vlastnictví. Cena je všechno". Takže kdo si kupuje OLPC? "Musí být politická vůle", pokračuje De Brouwer. "Místní vlády musí být do těchto aktivit zainteresovány. Tento závazek je pro tyto země životně důležitý. Pokud bude zájem, bude potřeba velké množství peněz a investic do vybudování internetové infrastruktury. "Firmy a sponzoři z řad institucí mají také zájem pomoci s posílením této komunity. Při spouštění projektu může být obtížné zapojit dostatek lidí a firem, ale v okamžiku, kdy začnou vidět, jak se věci dávají do pohybu, budou chtít být součástí těchto aktivit. Ale samozřejmě. Dokud se nic neděje, nikdo se nebude chtít zapojit" uzavírá svoji řeč De Brouwer.

Zdroj: What Laptop

Byl pro vás článek přínosný?