Hlavní navigace

OLPC vyvíjí XO-4, hybrid notebooku a tabletu s displejem Neonode

16. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nezisková organizace One Laptop Per Child (OLPC), zabývající se vývojem a distribucí superlevných notebooků určených pro pomoc při vzdělávání v rozvojových zemích, vyvíjí nové zařízení pod názvem XO-4. Půjde o hybrid tabletu a notebooku (nebo netbooku) s vícedotykovým displejem od společnosti Neonode.

OLPC XO-4 Touch by měl být k dispozici od prvního čtvrtletí roku 2013. Zařízení bude principem podobné třeba Asusu EEE Pad Transformer v tom, že víko s dotykovým displejem půjde oddělit od základny s klávesnicí a používat i jako dotykový tablet. Zmíněný displej od Neonode bude mít úhlopříčku 7,5 palců, která bude do značné míry určovat rozměry celého zařízení. Nový procesor dodá pro změnu Marvell, půjde o čip Armada 2128 se 40nm výrobním procesem; to je ve srovnání s dnešními mainstreamovými 22nm procesory hodně, ale v případě OLPC nejde o trhání výkonnostních rekordů, ale především o cenu.

KL24

Zařízení stejně jako ostatní produkty OLPC půjde jen velmi těžko sehnat v běžném prodeji. Kolik bude koncová cena pro rozvojové země (nebo pro kohokoliv kdo jejich výrobu zasponzoruje) zatím nikdo neví, nicméně minulá generace, OLPC XO-3, stála jen sto dolarů. Nedávno se také objevilo zařízení XO Touch 1.75 využívající také displej Neonode; tam jde oproti XO-4 Touch o konvertibilní tablet bez možnosti oddělení vrchní části.

Zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?