Hlavní navigace

Olympus Air udělá z vašeho mobilu bezzrcadlovku s vyměnitelnými objektivy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Olympus jde ve stopách jiného japonského výrobce. Sony loni představilo externí foťák pro mobily s názvem QX1, jde o fotomodul s APS-C čipem a bajonetem E-mount, ke kterému můžete připojit stejné objektivy jako k populárním bezzrcadlovkám řady NEX a Alpha. Odpovědí Olympusu je fotomodul Air.

Jde o váleček, který má z jedné strany bajonet pro objektivy Micro Four Thirds, z druhé pak držák pro mobily. K těm ale Air nebude držet kolmo jako u Sony QX1, ale v úhlu. Na těle modulu jsou pak ještě zvláštní tlačítka pro spoušť apod., to hlavní se ale přesunulo do ovládacího softwaru pro mobily (zřejmě Android a iOS), se kterými se spojí díky Wi-Fi. Olympus publikuje i otevřené API, aby pro Air mohli dělat aplikace i třetí strany.

 

Modul rozhodně není žádné ořezávátko. Má 16Mpx snímač typu Live MOS a používá obrazový procesor TruePicVII jako poslední generace profi přístrojů OM-D a poloprofi PENů, takže nic nebrání tomu, aby Air podával stejně dobré výsledky. Oproti nim ale nejspíš chybí jakákoliv mechanická stabilizace čipu. Ale díky formátu Micro 4/3 můžete připojit i objektivy od Panasonicu, které mají optickou stabilizaci v sobě.

Air slibuje velmi rychlou elektronickou závěrku (1/16 000 sekundy), sekvenční snímání s 10 okny za sekundu a bezzrcadlovky Olympusu mají i velmi přesné a rychlé kontrastní ostření. V tomto ohledu se neliší ani od dnes představeného Olympusu OM-D E-M5 II, což je fakticky druhý nejlepší foťák výrobce (po E-M1).

KL24

Celý modul Air včetně akumulátoru a microSD karty váží 147 gramů. Prodávat se bude v bílé a černé variantě. Do obchodů zamíří 6. března, ale zatím se bude prodávat jen v domácím Japonsku, a to za 33 800 yenů (7000 Kč bez DPH). I se seťákem M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ pak za 49 800 yenů (10 400 Kč).

Zdroj: Olympus

Byl pro vás článek přínosný?