Hlavní navigace

OneDrive for Business přidává obnovu cloudové jednotky ze zálohy

23. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim Microsoft oznámil řadu novinek pro OneDrive, které se postupně dostávají do oběhu. Jedna z těch zajímavějších je ale určena jen pro firemní variantu cloudového úložiště. Pakliže toto úložiště využíváte, bude se vám novinka hodit – OneDrive totiž umožňuje obnovit soubory, které byly poškozeny např. malwarem, vinou selhání techniky apod.

Obnovit lze klidně celou cloudovou jednotku, a to do stavu před až 30 dny. Stačí, když ve webovém prostředí zajdete do nastavení aplikace. V nástroji na obnovu pak jen vyberte, ke kterému z nabízených dní se chcete vrátit. Když zvolíte vlastní datum a čas, můžete pomocí grafu a výpisu změn odhalit nezvyklou aktivitu v úložišti. Tyto nástroje vám tak mohou pomoci identifikovat, kdy vznikl problém.

KL24

Obnova souborů či celého úložiště (foto: Microsoft) Obnova souborů či celého úložiště (foto: Microsoft)

Obnovovat ve výsledku nemusíte celý OneDrive, ale jen vybrané soubory. Funkce nebude k nalezení, pokud vypnete verzování souborů. Odstraněné soubory nelze obnovit, pokud již byly vymeteny z koše. Pokud funkci ještě nemáte k dispozici, nezoufejte. Její dostupnost byla ohlášena na leden, jak upozornil Tero Alhonen, tudíž se k vám zatím nemusela dostat. Distribuce může jako vždy trvat týdny – i déle.

Verzování souborů bylo uvedeno loni v létě. Nevidím důvod, proč by obnovu celého OneDrivu neměli získat také spotřebitelské tarify Office 365. Jak se ale Microsoft rozhodne, to teprve uvidíme.

Byl pro vás článek přínosný?