Hlavní navigace

Strojová transkripce videí a audií realitou už letos ve firemním OneDrivu a na SharePointu

29. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože žijeme v úžasné době, spousta technologií se nachází spíše ve fázi příslibů, přičemž na některé už dlouhé roky čekáme. Řeč je o technologiích, které mají potenciál výrazně zjednodušit každodenní rutinu. Zatímco virtuální realita je pěkné demo, automatizovaná transkripce by usnadnila život – a hlavně moře času – lidem v organizacích nebo třeba ve výzkumných týmech.

KL24

Dobrá zpráva zní, že strojová transkripce snad konečně bude běžnou záležitostí. Microsoft oznámil, že někdy v tomto roce přidá do OneDrivu a SharePointu funkci pro automatizovanou transkripci videí i zvukových záznamů. Prý k tomu využije stejnou technologii (opět je používán termín umělá inteligence), která je dostupná ve službě Microsoft Steam. Tu možná neznáte – umožňuje sdílení videa, přičemž cílí na podniky a vznikla teprve před rokem.

Není však jasné, jestli bude možné přepisy ukládat, bude v nich ale možné vyhledávat. Microsoft dále píše o tom, že funkci uvede ve OneDrivu, o novince však píše na blogu služby Microsoft 365. Redmondští pro Thurrott.com potvrdili, že do spotřebitelského OneDrivu se transkripce nedostane. Další věcí je, kolik jazyků bude podporováno. Na češtinu nebo slovenštinu se hned dostat nemusí. Na detailnější informace si budeme muset počkat.

Strojová transkripce některým lidem ušetří spoustu času (foto: Microsoft) Strojová transkripce některým lidem ušetří spoustu času (foto: Microsoft)

Byl pro vás článek přínosný?