Hlavní navigace

OneDrive představil alba pro elegantnější sdílení fotek a integraci Bingu

29. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft přiznal, že ve svém cloudovém úložišti doteď uživatelů nenabízel zrovna prvotřídní možnosti práce s fotografiemi. Má se to ovšem změnit. Za prvé firma znovu rozdává volné místo ve OneDrive. Ze základních 15 GB se stane 30 GB. To má být dostatečný prostor pro 12 000 fotek. Chcete-li bezplatné místo, zapněte automatické zálohování fotek ze zařízení.

V příštím měsíci uživatelé Windows 7 a Windows 8 budou moct importovat snímky ze zařízení, která připojí k počítači. Mohou to být fotoaparáty, paměťové karty nebo třeba flash disky. Nic revolučního, ale je dobré, že to OneDrive bude také umět. Pro tyto účely v cloudu naleznete novou složku Camera imports. Podobně se do složky Screenshots budou ukládat snímky obrazovky.

OneDrive vyfocenou obrazovku automaticky uloží, byť snímek zůstane rovněž ve schránce. Při vší automatizaci byste možná očekávali, že se do OneDrive budou ukládat bez vašeho přičinění rovněž snímky z pošty. Outlook.com nicméně bude nadále nabízet „pouze“ ruční import do cloudu. Microsoft v záchvatu kódování vylepší i funkci na procházení všech fotek uložených v cloudu.

Fotoalba pro snazší sdílení

Položky se budou seskupovat podle data a místa pořízení. Navigaci zrychlí přeskakování po měsících. Úplnou novinkou, dostupnou již dnes, jsou alba. Ty představují snadný a elegantní způsob sdílení. Dosavadní sdílení složky sice fungovalo, ale album je primárně uzpůsobené tomu, že prezentuje fotografie. Ukazuje velké náhledy, fotky vyplňují dostupný prostor na obrazovce.

Pěkně vypadá na webu na velké i malé obrazovce a v mobilních aplikacích. Alba navíc nehrají na to, že se všechny snímky (a videa) nachází ve stejném umístění. Jak bylo naznačeno, funkci si vyzkoušíte už dnes na webu a pak také na zařízeních s iOS. Android a Windows Phone přijdou na řadu později.

Sofistikované vyhledávání

Další dobrou novinkou by měl být Bing, jenž nabídne vyhledávání v dokumentech – zřejmě jen formáty od Microsoftu a PDF – a v metadatech fotografií. Z obrázků vyhledávač vytáhne vyfocený text. Jak bude vyhledávání fungovat v českém prostředí, ovšem nevíme. Do popředí se dostane systém štítků, které budeme jednak přiřazovat k fotkám ručně, jednak tak bude činit sám OneDrive.

 

Vizuální rozpoznávání bude významné vylepšení, byť i to jsme už viděli např. u Googlu. Microsoft bude podle objektů a lokací označovat fotky štítky, takže už nebudete nuceni procházet pouze složky. Kdybychom štítkům přezdívali dynamická alba, nebyli bychom úplně mimo. Pakliže budou fungovat, půjde o bezvadnou věc. I tato novinka přichází jako první na web a do iOS.

MMF24

A konečně, těšte se na více pošty. OneDrive bude každý týden posílat přehled toho, co se událo, resp. co jste vyfotili. Tyto zprávy bude skoro určitě možné vypnout. Jedná se však o první z kroků, jimiž se Microsoft snaží vás vtáhnout do dění, pobídnout ke sdílení, další práci se snímky atp.

Zdroj a fota: OneDrive Blog