Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Rozdílová synchronizace šetří data. OneDrive ji zařazuje do repertoáru. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 4. 2020 20:05

    nfsmaniac

    U ztrátové komprese rozdílová synchronizace/aktualizace/"jakýkoliv správný termín" opravdu moc nejde. Ale u bezztrátové komprese to v leckterých případech lze. ZIP i PNG jsou bezeztrátové (kompresní) formáty. Když rozbalíš ZIP a znovu zabalíš veškerý obsah, nový archiv už nejspíš nebude mít stejný kontrolní součet, velikost a další parametry. Z mnoha důvodů -- jiná míra komprese, jiný algoritmus... Ale je obsah zachován beze změny? Je. Podobně jako můžeš zapsat číslo 2 snad nekonečným množstvím způsobů: 2222-2000-220; 1+1; 2*1; 4/2; nebo zkrátka 2. Nebo použít osmičkovou soustavu nebo šestnáctkovou nebo kteroukoliv jinou. Je to jiné, ale zároveň stejné.

    Jak tedy udělat rozdíl z PNG souborů? Převeď je do BMP -- z nich, jak sám říkáš, už rozdíl udělat lze. Pak ho zpětně převeď do PNG. Hashe souhlasit nemusí, ale obrazová data jako taková zůstanou beze změny.

    Do určité míry to jde dělat i s videem. Třeba Transport Stream (*.ts) lze stříhat a lepit skoro jako pásku. Příklad: nahraju film z televize, reklamy odstřihnu, aniž bych musel překódovat celek a tedy ztratit i informace (kvalitu), neboť zde už se jedná o ztrátovou kompresi. Nahraju na cloud úložiště. Druhý den zjistím, že chybí na konci 2 minuty filmu. Tak můžu nahrát konec, až bude v TV opakování, a přilepit k původní nahrávce. Na cloud úložiště pak už místo několika gigabytů mohu nahrát jen několik desítek megabytů.

    Možná, že je to nad rámec běžné synchronizace, možná je pro to jiné pojmenování, ale jsou způsoby, jak něčeho takového docílit.