Hlavní navigace

OneDrive rozšiřuje zálohování starších verzí na všechny typy souborů

21. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v červnu se spekulovalo o tom, že by Microsoft nakonec mohl z Windows 10 Fall Creators Update odebrat Historii souborů. K důvodům, proč by tak mohl učinit, jsem zařadil dnešní orientaci na cloudová úložiště s tím, že některá podporují zálohování starších verzí souborů. Z čerstvého oznámení se zdá, že to důležitý důvod být může.

Jak jsem uvedl v červnu, OneDrive podporuje uchovávání starších verzí jen u některých typů souborů. Konkrétně jde o dokumenty, tedy např. formát DOCX. Tým kolem OneDrivu však oznámil ve středu oznámil, že se cloudová služba od Microsoftu naučí zachovávat starší verze u všech typů souborů. Je tak jedno, o jaký typ souboru půjde, ale vždycky budete moci sáhnout po jeho starší verzi, pokud jste jej upravili a chcete změny vrátit zpět.

Týkat se to tedy bude např. i fotografií. Starší verze budou uloženy v cloudovém úložišti po dobu 30 dní. Vzhledem k tomu, že s předplatným Office 365 dostanete 1 TB prostoru, je taková funkce více než na místě. (Ačkoli zatím nevím, zda budou zálohy ukrajovat místo z vám dostupné kapacity OneDrivu, byť by to bylo logické.)

KL24

OneDrive zatím umožní obnovu starších verzí souborů jen přes webové rozhraní OneDrive zatím umožní obnovu starších verzí souborů jen přes webové rozhraní (foto: Microsoft)

Obnova starších verzí souborů je však zatím možná jen přes webové rozhraní. Microsoft by měl funkci přidat minimálně do klienta ve Windows 10, aby všem předvedl, jak vypadá dobře integrovaná služba. Přece jen je odskakování do prohlížeče není pohodlné. Pokud v podzimním vydání Desítek nebude funkce Historie souborů, nemusela by integrace obnovy starších verzí souborů pomocí OneDrivu ničemu vadit.

Ukládání starších verzí souborů je již dnes dostupné v prvních účtech (zhruba 10 % z celkového počtu), funkce však bude postupně zpřístupňována dále během léta. Někteří si na ni tak až několik týdnů počkají. Připomínám, že ve Windows 10 Fall Creators Update bude OneDrive umět zobrazit všechny soubory uložené v cloudu, aniž by musely být stažené v zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?