Hlavní navigace

Předplatné OneDrive se mění na Microsoft 365 Basic. Přijde vám to matoucí? Nejste sami

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft v nedávném prohlášení představil novou službu Microsoft 365 Basic, která se v podstatě skládá ze stávajícího předplatného OneDrive a e-mailového klienta Outlook. Na kancelářské programy Office byste čekali i přes poněkud zavádějící název marně.

Microsoft se rozhodl sjednotit všechna svá předplatná pod jeden název Microsoft 365 a těchto změn se dočkalo i předplatné cloudového úložiště OneDrive, které bylo možné až doposud zakoupit samostatně ve stejnojmenném předplatném OneDrive Standalone 100 GB. To se však změní a od 30. ledna 2023 dojde k přejmenování na Microsoft 365 Basic.

Microsoft se změnou názvu zřejmě snaží sjednotit všechna svá předplatná pod jeden název, byť toto rozhodnutí může způsobit zmatení mnoha uživatelů, kteří jsou už zvyklí na zažitý pojem Microsoft 365 jako předplatné pro kompletní kancelářský balík Office. V Microsoft 365 Basic se bude nacházet pouze 100GB místo na cloudu OneDrive, e-mailový klient Outlook pro desktopy a mobily bez reklam a přístup k technické podpoře.

Tip: Office 365 končí, přijde Microsoft 365. Nabídne více funkcí za stejnou cenu

Cenově bude vycházet Microsoft 365 Basic stejně jako stávající 100GB předplatné OneDrive, tedy necelých 400 Kč za rok, případně 40 Kč měsíčně. Pokud už využíváte stávající předplatné OneDrive, dojde 30. ledna k automatické změně na Microsoft 365 Basic, aniž by bylo potřeba provádět jakoukoliv akci. Microsoft zároveň uvedl, že po výše zmíněném termínu už nebude možné objednat samostatné předplatné OneDrive, ale pouze balík Microsoft 365 Basic.

ICTS24

Microsoft upozorňuje na brzkou změnu názvu u plánu OneDrive Standalone Microsoft upozorňuje na brzkou změnu názvu u plánu OneDrive Standalone (zdroj: Microsoft)

Microsoft 365 Basic vs. Microsoft 365 Business Basic

V současné době už Microsoft nabízí předplatné s podobným názvem Microsoft 365 Business Basic. Jedná se však o plán, který primárně cílí na firmy a je určený pro komerční využití. Součástí tohoto plánu je 1 TB cloudového úložiště na každého uživatele, e-mail na podnikové úrovni, webové a mobilní verze Wordu, Excelu a PowerPointu (nikoli desktopové), nástroje pro správu zákazníků a Microsoft Teams až pro 300 lidí. Je tedy patrné, že pro klasického domácího uživatele je předplatné Business Basic zbytečné.

zdroj: Microsoft (1, 2)