Hlavní navigace

OneDrive oživuje hlavní nabídku a šetří akumulátor pozastavením činnosti

1. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pokud bude žádoucí ušetřit na laptopu elektrickou energii, takže aktivujete spořič baterie, dojde k pozastavení činnosti OneDrivu. Microsoft dále chystá facelift hlavní nabídky klienta.

Oživeno dne 1. 8. 2018

Automatizovaná aktualizace klienta na verzi 18.131.0701.0004 pro Windows probíhá, kdybyste se ale nových funkcí nemohli dočkat, stáhnete si instalační soubor a proveďte ruční instalaci z odkazu vloženém do čísla verze. Stačí spustit instalační program, dále od vás nebude vyžadována jiná akce než čekání.

Toto vydání tedy přináší pozastavení činností v režimu spořiče baterie, snazší možnost odevzdat zpětnou vazbu a facelift hlavní nabídky v oznamovací oblasti. Poslední dvě zmíněné novinky pak na platformu macOS přináší OneDrive 18.131.0701.0002.

Ale efekt průsvitnosti hlavní nabídky v nové verzi OneDrivu k vidění stále není Ale efekt průsvitnosti hlavní nabídky v nové verzi OneDrivu k vidění stále není

Původní článek ze dne 23. 7. 2018

OneDrive musel ujít kus cesty, než se z něj stala obstojná konkurence pro Dropbox a spol. Po integraci s Windows 10 klient přišel o zcela základní funkce, neuměl ani pozastavit synchronizaci. To bylo časem napraveno, do vínku později dostal úplně novou a informačně bohatší kontextovou nabídku a vrátilo se stahování souborů na vyžádání.

Dnes už klient také respektuje sítě, které nastavíte jako omezené, v nichž pozastaví synchronizaci. Na čem Microsoft pracuje aktuálně? Vývoj půjde logicky mj. směrem ke zlepšení výdrže zařízení na akumulátor. Po mnoha optimalizacích v posledních letech je OneDrive výkonnější, zvlášť když máte v cloudu uloženy vyšší objemy dat.

Úspory v režimu spoření baterie

Ačkoli je OneDrive dostatečně dobrý na běžné používání, osobní zkušenost stále hovoří o tom, že občas klient cosi provádí na pozadí a konzumuje u toho dost procesorového času. To ale není žádoucí ve chvíli, kdy váš počítač není připojený k elektrické síti.  Microsoft se proto rozhodl pro zajímavý krok – při běhu zařízení na akumulátor nebude klient synchronizovat data.

Tip: OneDrive může synchronizovat vaši pracovní plochu ve Windows 10

Jde o pragmatické rozhodnutí – když program nic nedělá, získáte maximální výdrž. Pozastavení synchronizace představuje radikální rozhodnutí, takže bude automaticky aplikováno jen na případy, kdy dojde k aktivaci režimu pro úsporu energie (tzv. spořič baterie, jenž je přítomný v Desítkách). Při odpojení od zdroje energie se ukáže oznámení, kde bude možné synchronizaci případně manuálně obnovit. Jinak k obnově dojde až po vypnutí spořiče baterie.

KL24

OneDrive vám umožní v synchronizaci pokračovat skrze akci v oznámení (foto: Microsoft) OneDrive vám umožní v synchronizaci pokračovat skrze akci v oznámení (foto: Microsoft)

Facelift hlavní nabídky

Dále se v přípravě nachází funkce pro snadné odevzdávání zpětné vazby. Většina z vás ale více ocení upravenou podobu nabídky vyvolané v oznamovací oblasti. Bude podporovat průsvitnost z posledních verzí Windows 10. Z hlediska funkcionality si především všimněte, že se ovládací prvky přesunuly do spodní části nabídky, odkud vyvoláte složku s obsahem OneDrivu, přejdete na web služby nebo vyvoláte podnabídku s dalšími možnostmi.

Mírně upravená hlavní nabídka OneDrivu potěší oko efektem průsvitnosti (foto: Microsoft) Mírně upravená hlavní nabídka OneDrivu potěší oko efektem průsvitnosti (foto: Microsoft)

Všechny tři novinky budou dostupné od července. Do jehož konce mnoho dní nezbývá, takže už to bude brzo, byť automatizovaná distribuce nové verze klienta pro osobní počítače může pár týdnů trvat.

Byl pro vás článek přínosný?