Hlavní navigace

Open Automotive Alliance: Google a spol. dostanou Android do aut [CES]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spekulace z minulého týdne jsou potvrzeny. Technologičtí giganti a automobilky se spojují v rámci Open Automotive Alliance (OAA), aby vytvořili jednotnou platformu pro chytrá auta. Ta budou stavět na systému Android, lépe se propojí s mobilem a tvůrci aplikací nebo navigací budou moci vyvíjet pro jedno univerzální prostředí.

 

Zakládajícími členy OAA jsou Google, Nvidia, Audi, Honda a koncerny Hyudai Motor Group (Hyudai, Kia) nebo General Motors (Chevrolet, Cadillac, Buick, GMC, Opel…). První vozy s integrovaným Androidem se začnou prodávat ještě před koncem roku a do aliance – jak už naznačuje název – se budou moci zapojit i další společnosti.

Firmy však zatím tají, co můžeme od OAA očekávat. Mluví o lepším spojení s mobily a bezpečnějším silničním provozu. O něco podobného se pokouší i Apple se systémem iOS in the Car. Palubní počítače se okamžitě spojí s iPhonem, takže se kompatibilní vozy ihned naučí telefonovat, číst zprávy, navigovat nebo ovládat hudební přehrávač. To jsou jistě také ambice OAA.

MMF24

Co všechno K1 v autech snímá
Co všechno K1 v autech snímá 

Nvidia ale dnes naznačila, že se její nový mobilní čip Tegra K1 bude v autech starat i o vizuální kontrolu v okolí vozu. Systém kamer, laserového skeneru, radaru a ultrazvuku v průběhu řízení zabrání srážkám, udrží rychlost, rozpozná značky, sleduje chodce na přechodech a eliminuje i mrtvý úhel v zrcátkách.