Hlavní navigace

Open data: ČTÚ plní slib a otevřel první databáze

31. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad loni v listopadu přislíbil, že otevře svá data, aby je mohla veřejnost lépe zpracovávat. Open data ČTÚ vypustí ve spolupráci s Fakultou informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Dnes ve strojově čitelném formátu zpřístupnil prvních deset datových sad.

Otevřená data ČTÚ (Správa čísel a kódů)
Otevřená data ČTÚ (Správa čísel a kódů)

Katalog otevřených dat najdete na této stránce. Soubory jsou ve formátu .CSV, takže se dají ihned otevřít v libovolném tabulkovém kalkulátoru či použít ve službách jako Google Fusion Tables. U každého souboru ještě zvláštní dokument s popisem hodnot a podmínky použití. Data je možné dále kopírovat a zveřejňovat i pro komerční využití.

CS24

Prvních 10 otevřených datových sad

Další dvě desítky datových sad ČTÚ otevře v průběhu roku.

Datová sada Popis dat
Podkladová data k Cenovému barometru Podkladová data, na základě kterých je vytvářen graf vývoje cen v aplikaci Cenový barometr
Statistická data z personální oblasti ČTÚ Statistická data z oblasti personální. Vybraná personální data jsou součástí výroční zprávy ČTÚ za příslušný rok.
Ceny za vybrané maloobchodní a regulované velkoobchodní služby Skupina dat týkající se cen u vybraných maloobchodních a regulovaných velkoobchodních služeb. Data jsou obsažena ve výroční zprávě ČTÚ za příslušný rok.
Mezinárodní roaming Skupina dat týkající se mezinárodního roamingu, která je obsažena ve výroční zprávě za příslušný rok.
Správa čísel a kódů Přidělená čísla a kódy podnikatelů s právní mocí od-do, včetně jednacích čísel příslušných rozhodnutí.
Seznam veřejných telefonních automatů Seznam veřejných telefonních automatů, které jsou provozovány v rámci univerzální služby, včetně údajů o jejich umístění.
Evidence podnikatelů v elektronických komunikacích Evidence podnikatelů a jejich předmět podnikání v elektronických komunikacích podle všeobecného oprávnění.
Evidence podnikatelů v poštovních službách Evidence provozovatelů poskytujících nebo zajišťujících poštovní služby.
Statistika kontrol a pokut Statistika o provedených státních kontrolách a udělených pokutách. Data jsou obsažena ve výroční zprávě ČTÚ za příslušný rok.
Statistika stížností na činnost ČTÚ Statistika stížností dle § 175 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů. Statistika je součástí výroční zprávy ČTÚ za příslušný rok.

 Zdroj: ČTÚ