Hlavní navigace

Open-PC: lahoda pro Linux

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máme tady Open source software, OpenOffice.org, Opencard a nyní i myšlenku otevřeného počítače Open-PC 1. Hlavní motto projektu zní „komunita komunitě“. Převedeno do lidské řeči to znamená, že se počítač skládá z komponent s kompletní technickou specifikací, open source ovladači a systémem bez proprietárního software.

Za cenu 359 Euro získáte stroj v Mini-ITX skříni s 250W zdrojem a rozměry 345 × 100 × 425 mm. Uvnitř se nachází deska ASRock A330GC s dvoujádrovým Atomem N330, 3 GB paměti a grafikou Intel GMA 950. Pevný disk není znám, zřejmě půjde o různé 160GB modely 2,5" formátu.

Open-PC 1 – s tučnákem v srdci, zdroj: open-pc.com

V ceně je započítána instalační podpora (telefonická nebo e-mailová), na každém PC ale bude předinstalována linuxová distribuce s prostředím KDE. Vývojáři tohoto prostředí navíc získají 10 Euro s každým prodaným Open-PC. Více podrobností zatím neznáme. Oficiální prodej je plánován na konec tohoto měsíce.

CS24

Nápad kompletní otevřené platformy určitě není špatný, ale za stejnou cenu si pořídíte dvě podobné sestavy a ještě zůstane na podporu komunitních vývojářů. Nehledě na to, že zdroj bude z kategorie no-name a použitá čipová sada Intel 945GC je nejžravějším základem pro Atom. Přitom za polovinu můžeme mít malou úspornou krabičku Pegatronu či jiných výrobců. Apple si nadsazenou cenu může dovolit, ale komunita by se tímto směrem vydávat neměla. Podobnou iniciativu bych uvítal u notebooků, ale ne u desktopu, kde není problém koupit hotový počítač bez operačního systému.

Zdroj: HotHardware

Autor článku