Hlavní navigace

Open source aplikace mají do Windows Store povolený přístup

12. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 8 budou znamenat zásadní zlom v tom, že budeme moci aplikace objevovat a stahovat pěkně na jednom místě. Windows Store avšak cílí primárně na dotykové prostředí Metro, běžné aplikace budeme stahovat z různých zdrojů, stejně jako dnes. Obchod na ně bude maximálně odkazovat. Samozřejmě, že ne všechen obsah v obchodě bude zpoplatněný (proto se bude hodit, když budeme obchodu říkat raději katalog), najdeme v něm také neplacené programy.

Jako vývojáři dostanete 70% podíl z tržeb, který se později zvýší na 80 %. Můžete být ale klidně fandové open source a ve Windows Store nabízet svou aplikaci, která zdarma uvolnila zdrojové kódy. Podmínky katalogu totiž podle všeho dovolují vstup výtvorům spadajícím pod Open Source Iniative.

Tip: Windows 8 beta potvrzena na únor, uvolněny další výživné detaily o Windows Store

Schválené aplikace s otevřeným zdrojovým kódem se mohou dostat přinejmenším do nehotové verze katalogu. Microsoft na tom ale nejspíš nic nezmění, takže i po oficiálním vydání osmiček se bude obchod teoreticky hemžit open source softwarem. Standard Application License Terms nicméně běžně zakazuje sdílení (zdrojových kódů) aplikací, firma chce dát open source přesto šanci. A také ji dostane.

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?