Hlavní navigace

Open source Windows na Kickstarteru čelí neúspěchu. Mají šanci?

28. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud se zajímáte o operační systémy, zřejmě jste někdy slyšeli o ReactOS. Jedná se o nepříliš úspěšný pokus o vytvoření varianty Windows s otevřený zdrojovým kódem. Autoři by uživatelům rádi nabídli podobný operační systém jako před lety Microsoft, a to s tím, že by se v tomto produktu daly spouštět aplikace určené pro originální Windows. Snít může každý druhý, ale jen někdo pro své sny něco udělá. Skupina nadšenců se nesešla někdy v poslední době. Naopak, kořeny projektu sahají do zhruba poloviny devadesátých let.

O nenáročnosti systému v článku slovo padlo. Pro spuštění ReactOS vám skutečně stačí prehistorický hardware. Měli byste mít aspoň 32 MB operační paměti, 200MHz procesor a 150 MB místa na disku.

V roce 1996 byla zformována skupina FreeWin95. Jak název prozrazuje, cílem bylo vytvořit klon Windows 95, který by byl poskytován zdarma. Dovedete si ale představit, že není žádná sranda na zelené louce vdechnout život funkčnímu operačnímu systému. Zvlášť to platí pro případy, kdy chcete z hlediska kompatibility okopírovat něčí dílo. Počáteční nadšení nakonec zůstalo u řečí o tom, co by se mělo udělat. Jak to u podobných projektů bývá, hmatatelné výsledky se nedostavily.

Stále nehotový operační systém

Pak se koordinátorem restartovaného projektu stal Jason Filby. Tentokrát se nadšenci zaměřili na klon modernějších Windows s hybridním jádrem NT. Místo nekonečných schůzek se všichni pustili do práce. To sice zní pozitivně, ale když se podíváte, kolik let uplynulo a kde se ReactOS nachází nyní, nadšení člověk zmírnit musí. Rozpracovaný projekt dostal své jméno v roce 1998. Bohužel pouze několik vývojářů vědělo, jak psát jádro.

Klasické prostředí a la Windows 2000
Klasické prostředí a la Windows 2000

Ačkoli se situace změnila, operační systém má k dokonalosti pořád daleko. Až v roce 2004 spatřil světlo světa ReactOS s funkčním grafickým prostředím. Asi se shodneme na tom, že nikdo z nás nechce ovládat počítač pomocí příkazové řádky. Po více než patnácti letech práce je na světě verze 0.3.15. Jak číslo naznačuje, produkt je zatím požadován za nedokončený, nestabilní a plný chyb. Jinými slovy, nelze ho doporučit k běžnému používání.

Pokud si chcete ReactOS vyzkoušet, nemusíte ho hned instalovat. Autoři nabízejí také tzv. živou distribuci, kterou pouze spustíte z CD či flash disku. Kdyby vám to stále připadalo moc, tak zkuste přímo připravený virtuální počítač buď pro VMware, nebo VirtualBox. Všechny popsané varianty naleznete na www.reactos.org/download.

Bez tisku? Bez šance

Až nadcházející řada bude něco jako beta. Měla by být funkční, relativně stabilní a tudíž připravena na širší expanzi. Po jedné a půl dekádě ReactOS připomíná utopii. Programy pro Windows běžet mají, jenže velkou část aplikací v bezplatném klonu nespustíte vůbec, nebo s technickými problémy. Podpora tiskáren zůstává velkou neznámou, systém pro písma potřebuje kompletně přepsat a takové DirectX funguje pouze pro vykreslování dvourozměrných objektů.

Pro 3D zatím cesta k nativnímu vykreslování prostřednictvím DirectX nevede. Využívá se proto OpenGL. Jádro vývojový tým přizpůsobuje svému vzoru v podobě Windows NT 5.2. Zbytek systému ale z uživatelského pohledu má držet tempo s Windows. Proto se pracuje na podpoře různých API z Windows 8, která pohání jádro NT 6.2. Jak bylo ale řečeno, funkční klon se zatím jeví spíše jako zbožné přání než realita.

Aplikací k instalaci není mnoho, ale základní nástroje tu najdete
Aplikací k instalaci není mnoho, ale základní nástroje tu najdete

Kampaň na Kickstarteru

Na ReactOS nepracuje mnoho vývojářů. Potýká se s nezájmem. Důkazem budiž dosavadní průběh kampaně na Kickstarteru. Aleksey Bragin, vedoucí projektu, společně s kolegou Stevenem Edwardsem vstoupili na platformu pro vývojáře žádající peníze na vývoj s produktem nazvaným Thorium Core. Ten platí za komerční distribuci ReactOS. Do konce sběru zbývá necelých 23 dní. Dosud ale jejich snahu podpořilo pouze 228 nadšenců. Z cílové částky 120 000 dolarů, což mimochodem není tak moc, vybral tým pouze 22 243 dolarů.

 

Není vůbec jisté, zda se povede získat dostatečnou sumu. Autoři by za ně pořádně zapracovali na svých cílech. Operační systém by byl poměrně modulární, běžel by na mnoha platformách, nabídl by klasické uživatelské rozhraní, známé aplikace a to vše při zachování nízkých nároků na hardware. Trochu se však obávám, že až bude ReactOS dokončený, prostředí ve stylu klasických Windows možná už nikoho zajímat nebude.

Ani Linux, který se rozvíjí podstatně rychleji, nikdy mnoho uživatelů nepřilákal. Jeho globální tržní podíl se stále pohybuje kolem jednoho až dvou procent. Přitom představuje mnohem stabilnější produkt, jenž lze běžně používat.

MMF24

Bude někdy systém stabilní a použitelný?
Bude někdy systém stabilní a použitelný?

Zdroje: ReactOS.org | Wikipedia