Hlavní navigace

OpenAI představilo novou verzi GPT-4o mini. Nový model je chytřejší, levnější a k dispozici už nyní

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Nová mini verze GPT-4o nabízí levnější provoz a rychlejší práci s daty, čímž se ještě více přibližuje ideálnímu dennímu asistentovi pro každodenní práci.

Společnost OpenAI stojící za populárním ChatGPT představila ve čtvrtek nový model GPT-4o mini. Jedná se o nejnovější malý AI model, který je podle slov společnosti levnější a rychlejší než ostatní špičkové modely OpenAI. Nový AI model je k dispozici už nyní vývojářům i uživatelům prostřednictvím webové nebo mobilní aplikace ChatGPT (podnikoví uživatelé k němu získají přístup příští týden).

GPT-4o mini je už nyní dostupný platícím i neplatícím uživatelům

GPT-4o mini je už nyní dostupný platícím i neplatícím uživatelům

Autor: Cnews

Podle slov společnosti v příspěvku na webu překonává GPT-4o mini přední malé modely umělé inteligence v úlohách zahrnujících text nebo obraz, zároveň ale stojí výrazně méně a je nákladově efektivnější (o více než 60 % levnější než GPT-3.5 Turbo) ve srovnání s většími modely, jako jsou GPT-4o nebo Claude 3.5 Sonnet od společnosti Anthropic. Díky tomu bude lépe využitelný například pro vývojáře, kteří malé AI modely využívají k řešení velkého objemu jednoduchých úloh.

Nvidia, Anthropic, nebo dokonce Apple učí své AI modely na videích z YouTube – pololegálně získaných přes třetí osobu Přečtěte si také:

Nvidia, Anthropic, nebo dokonce Apple učí své AI modely na videích z YouTube – pololegálně získaných přes třetí osobu

GPT-4o mini nahradí stávající GPT-3.5 Turbo jako nejmenší model, který OpenAI nabízí. Ode dneška je dostupný na tarifech Free, Plus a Team. Uživatelé Enterprise k němu získají přístup stejně jako podnikoví uživatelé příští týden. GPT-3.5 už nebude k dispozici pro normální uživatele, stále zůstane po nějakou dobu dostupný skrze API pro vývojáře.

Nový odlehčený model aktuálně zvládne pracovat s textem a obrazem, podle slov společnosti má však brzy přejít na plně multimodální vstupy a výstupy (text, video i zvuk). GPT-4o mini dosáhl skóre 82 % na MMLU benchmarku (Measuring Masive Multitask Language Understanding) pro měření logického uvažování.

Srovnání AI modelů

Srovnání AI modelů

Autor: OpenAI
Srovnání malých AI modelů z umělé analýzy k poměru k jejich ceně

Srovnání malých AI modelů z umělé analýzy k poměru k jejich ceně

Autor: OpenAI

Cena pro vývojáře, kteří skrze API OpenAI chtějí stavět své aplikace, je stanovena na 15 centů za milion vstupních tokenů a 60 centů za milion výstupních tokenů. GPT-4o mini má tak celkově 128 tisíc tokenů, což odpovídá zhruba délce 2500 stránek ve standardní knize.

KL24

Současně s oznámením nového GPT modelu oznámilo OpenAI podle magazínu TechCrunch nové nástroje pro podnikové zákazníky, jako je Enterprise Compliance API. Tento nástroj pomáhá podnikům ve vysoce regulovaných odvětvích splnit požadavky na protokolování a audit. Správcům umožňuje sledovat a řídit interakce s daty v rámci ChatGPT Enterprise, což zvyšuje bezpečnost a kontrolu nad používáním AI v podnicích.

Zdroje: OpenAI (1, 2), TechCrunch, Artificial Analysis

Byl pro vás článek přínosný?