Hlavní navigace

ChatGPT o1 už přemýšlí téměř jako člověk. Nová verze se zaměřuje na hluboké logické myšlení a „uvažování“

Sdílet

Zdroj: OpenAI
Nová verze si má dopřát více času logicky uvažovat nad problémem a přemýšlet nad více scénáři, podobně, jako by uvažoval člověk.

OpenAI představila svůj nejnovější model umělé inteligence nesoucí název ChatGPT o1-preview, který je navržen tak, aby efektivněji řešil složité logické úkoly a dokázal nad položenou otázkou více „lidsky uvažovat“, vzít si více času na promyšlení, než poskytne odpověď.

„Vycvičili jsme tyto modely, aby trávily více času promýšlením problému, než zareagují, podobně, jako by to udělal člověk. Prostřednictvím tréninku se učí zdokonalovat proces myšlení, zkoušet různé strategie a rozpoznávat své chyby.“ stojí v příspěvku na webu OpenAI.

OpenAI při testování zjistila, že její nejnovější model o1 si vede podobně jako doktorandi v náročných srovnávacích úlohách ve fyzice, chemii, biologii, a dokonce i matematice nebo kódování. Zatímco předchozí ChatGPT-4o v kvalifikační zkoušce na mezinárodní matematickou olympiádu vyřešil správně pouze 13 % zadání, model o1 si díky svým logickým schopnostem dokázal poradit s 83 % úloh.

ChatGPT o1 je už nyní dostupný předplatitelům

Nový model tak může být užitečný například ve zdravotnictví k anotaci dat o sekvenování buněk, ve fyzice ke generování komplikovaných matematických vzorců nebo v oblasti vývoje k provádění vícekrokových pracovních postupů.

CS24

ChatGPT o1 na druhou stranu postrádá například schopnost procházet web nebo nahrávat soubory a pracovat s nimi. Navíc je podle magazínu The Verge pomalejší než verze GPT-4o. Ačkoliv se o1 více zaměřuje na promyšlené a logičtější odpovědi, stále nedokázal vyřešit problém zvaný „halucinace“, tedy situaci, kdy umělá inteligence generuje nesprávné odpovědi.

OpenAI představilo novou verzi GPT-4o mini. Nový model je chytřejší, levnější a k dispozici už nyní Přečtěte si také:

OpenAI představilo novou verzi GPT-4o mini. Nový model je chytřejší, levnější a k dispozici už nyní

ChatGPT o1 je už nyní dostupný a je možné jej v přehledu verzí vybrat. V tuto chvíli jsou stanoveny limity zpráv na 30 pro verzi o1-preview a 50 pro o1-mini, společnost usilovně pracuje na jejich omezení. Do budoucna získají přístup k verzi o1-mini také uživatelé využívající ChatGPT zdarma bez předplatného.