Hlavní navigace

OpenOffice.org 3: úpravy PDF a další novinky

13. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

OpenOffice.org vznikl jako bezplatná alternativa k MS Office. Popularitu získal především díky linuxovým distribucím, kde nabídl první, skutečně použitelnou a zdarma dostupnou kancelářskou sadu. Na kořenech komerčního StarOffice postavený OpenOffice.org je však k dispozici pro celou řadu dalších operačních systémů, včetně Windows. Trojková verze přinesla vylepšení kompatibility s Windows Vista a Mac OS X.

Novinky v OpenOffice.org 3

Zatímco nejnovější verze MS Office se vydala cestou zcela nového uživatelského prostředí, které nabízí jednodušší přístup ke všem funkcím programů, OpenOffice.org stále zachovává pro řadu konzervativních uživatelů příjemnější klasický vzhled s programovou nabídkou a nástrojovou lištou. Co se uživatelského rozhraní týče, OpenOffice.org 3 přichází s novinkou - spouštěčem, ze kterého si vyberete, jakou část programu chcete začít používat. Samostatné spuštění textového editoru, tabulkového programu, databázového nástroje, prezentačního programu, kreslicího programu nebo editoru vzorečků však zůstalo zachováno. Změnily se ikonky na tlačítkách v nástrojové liště.

Stejně jako v předchozích verzích pro Windows ani ve trojce nechybí ikonka, pod kterou se skrývá do paměti načtené jádro OpenOffice.org. Díky tomu pak aplikace startují o něco rychleji. OpenOffice.org 3 s otevřeným třístránkovým dokumentem (neformátovaný text) ve Writeru zabírá ve Windows Vista 40 MB. Pro srovnání, Word 2007 s tímže dokumentem požadoval 24 MB.

Kompatibilita s MS Office 2007

OpenOffice.org dovede soubory ve formátu pro MS Office otevírat a ukládat bez větších potíží již od svých prvních verzí. Samozřejmě záleží na tom, zda jde o složitý nebo jednoduchý dokument. Soubory, ve kterých jsou hojně použita makra a složité formátování, nemusejí při převodu dopadnout nejlépe. Změnit by to měla podpora nového a otevřeného formátu OpenXML, který Microsoft prosazuje od příchodu MS Office 2007. Vývojáři OpenOffice.org (a nejen oni) teď mají k dispozici kompletní popis formátu, takže případné problémy při otevírání těchto souborů už by neměli svalovat na uzavřenost formátů Microsoftu.

OpenOffice.org 3 podporuje také dokumenty vytvořené v MS Office 2008 určeném pro Mac OS X. Jak si OpenOffice.org 3 poradí s několika vzorovými dokumenty z MS Office 2007, se můžete podívat na následujících obrázcích. Berte to jen jako ilustraci, schopnost převodu dokumentu se liší případ od případů. Mimochodem, Microsoftí OpenXML je podporováno pouze jako vstupní formát.

Načtení souboru ve formátu OpenXML (DOCX)

Tentýž dokument načtený z formátu DOC

OpenOffice.org 3 má i svůj vlastní otevřený formát, který byl schválen jako mezinárodní norma ještě před OpenXML. OpenDocument Format, ODF 1.2, přináší soulad se standardy W3C RDF a OWL.

Vývojáři v OpenOffice.org 3 opět zapracovali na podpoře VBA maker z MS Office a podle oficiálního oznámení by tak jejich podpora měla být v OpenOffice.org 3 lepší než MS Office 2008 pro Mac.

Vylepšený textový editor Writer

Pracujete-li na jednom dokumentu s jinými uživateli, jistě uvítáte vylepšenou podporu komentářů a sledování změn v dokumentech. Vyzkoušejte změnu velikosti náhledu na dokument - s klávesou Ctrl a kolečkem na myši, nebo pomocí tlačítek a táhla ve spodním pravém rohu okna Writeru.

Writer nyní dovede upravovat dokumenty ve formátu PDF. Podpora exportu do PDF byla v OpenOffice.org již dříve, byla to jedna z věcí, kterou OOo mělo oproti MS Office navíc - samozřejmě také zdarma, podobně jako u podpory výstupu prezentací do Flashe. Nově tak můžete upravovat existující PDFka. Tato vlastnost je však k dispozici až po instalaci příslušného rozšíření, což mě vede k názoru, že ne každý uživatel o této funkci bude vědět.

Vylepšení pro Calc

I tabulkový program Calc se dočkal několika změn. V OpenOffice.org 3 najdete funkci Řešitel určenou pro hledání proměnných do rovnice a známou například z MS Office. Pro opravdu velké tabulky nyní můžete využít až 1024 sloupců a sešity můžete sdílet mezi více uživateli.

OpenOffice.org 3 jako editor pro systémy Wiki

Zajímavou novinkou v OpenOffice.org 3 je export dokumentů do textového souboru ve formátu Wiki. Pokud chcete připravit pěkně formátovaný dokument pro systémy Wiki (což není jen známá Wikipedie), můžete tak učinit v pohodlí vizuálního režimu OpenOffice.org, aniž byste se učili syntaxi Wiki zápisu.

Staré problémy zůstaly

Známým problémem OpenOffice.org je nekompatibilita licence samotného programu a slovníků pro kontrolu pravopisu. S vydáním OpenOffice.org 3 nedošlo k žádné změně, takže to stále znamená, že pokud chcete kontrolu pravopisu používat, musíte si ji nainstalovat zvlášť. To trošku zamrzí v porovnání s tím, že MS Office ji má dostupnou hned po instalaci a v nejnovější verzi včetně gramatického korektoru, který OOo chybí úplně.

Funkce OpenOffice.org 3 je možné rozšiřovat pomocí sady doplňků, které si lze zdarma stáhnout z webových stránek. OpenOffice.org 3 zaujal i některé větší výrobce softwaru - například Sun Microsystems nabízí výkonný nástroj vytváření tiskových sestav Sun Report Builder.

OpenOffice.org 3 je tedy na světě a opět se o krůček přiblížil konkurenci. Pro jiné operační systémy než je Windows představuje zřejmě nejlepší sadu kancelářských programů, která je momentálně k dispozici. Velkým plusem je samozřejmě i nulová pořizovací cena při stažení z internetu. Ta je velkým lákadlem i pro uživatele Windows - záleží na tom, zda ji upřednostní před nákupem komfortního (i kdy ne pro každého) MS Office 2007. Microsoft pro domácí uživatele stále nabízí výrazné slevy.

Galerie obrázků z OpenOffice.org 3

Galerie obrázků z OpenOffice.org 3

CS24