Hlavní navigace

Opentype.info: barevná emoji ve Windows 8.1 mohou být budoucností barevných písem

12. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Smajlíky určitě znáte. A pravděpodobně jste slyšeli o emoji, která před pár lety prorazila v Japonsku. Módní vlna pak pokračovala do zbytku světa. Bavíme se o speciálních druzích smajlíků, jimiž vyjadřujeme pocity a emoce v psaném textu. Funguje to jednoduše tak, že do textu napíšeme pár znaků, které v kombinaci zastupují určitý symbol.

Když na Facebooku napíšete (y), uvidíte před sebou palec zdvižený nahoru. Je na aplikaci nebo operačním systému, aby symbol správně vykreslil. Podoba se může lišit, ale význam zůstává vždy stejný. Do textu tudíž nevkládáme obrázky, ale jen obyčejné znaky. Výhody řešení si jistě představíte.

Na mobilech již znaky emoji normálně vkládáme pomocí nabídky, takže si nemusíme všechno pamatovat z hlavy. Jako první začal emoji podporovat Apple ve svém OS X 10.7. Ani Microsoft nelenil, takže Windows 8 a Windows Phone rovněž grafické symboly v textu podporují. Ralf Herrmann vypíchl důležitou zajímavost.

 

Apple použil proprietární rozšíření specifikací TrueType a OpenType. Právě tak obohatil písmo o obrázky ve formátu PNG. (Můžete s nimi pracovat jako s textem.) Google používá podobné řešení, opět postavené na obrázcích ve formátu PNG, byť není kompatibilní s Applem. Svou specifikaci nicméně zveřejnil a je k dispozici v knihovně FreeType.

Zbývají Windows, která základní symboly podporovala díky písmu Segoe UI Symbol. Ty platily za obyčejné písmo TrueType, čili jednalo se o emoji bez barev. Zvrat přišel ve Windows 8.1, kde už najdete barevná emoji. Na rozdíl od konkurentů se Redmondští neuchýlili k použití obrázků ve formátu PNG, místo toho se obrátili na vícevrstvovou vektorovou grafiku.

Srdce grafika zaplesá. Nové písmo Segoe UI Emoji se chová jako každé jiné písmo typu TrueType nebo OpenType. Výhodou řešení podle Herrmanna je kompatibilita. I na webové stránce můžete začít barevná emoji využívat. Barvy specifikujete pomocí dodatečné tabulky. Pakliže ji systém či aplikace nebudou znát, nestane se, že by symbol v textu chyběl. Prostě jen nebude barevný.

MMF24

Emoji ve Windows 8.1
Emoji ve Windows 8.1

Zdroj: Ralf Herrmann via Microsoft News