Hlavní navigace

Opera 11.50 Swordfish (alfa): synchronizace hesel a rozšíření ve Speed Dial

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera Next

Norští vývojáři nás překvapili. Včera večer odhalili název příští verze Opery, dnes už vydali první verzi 11.50 Swordfish, kterou jsme čekali až za pár dní. Funkcí není mnoho, opravuje několik chyb Barracudy, ale zase přidává spoustu svých vlastních. Přesto jsou některé novinky velmi výrazné, že si jich určitě všimnete.

Prvním překvapením je vydání vývojové verze Next (zde odkaz na instalátor pro Windows). Její funkce je podobná jako Canary u Google Chrome. Instaluje se totiž vedl standardní verze (třeba finální Opery 11.10) a funguje na ní nezávisle. Je stále aktuální, protože přijímá z éteru všechny updaty. Navíc může být nastavena i jako výchozí prohlížeč (Canary ne). Přesto se tato volba nedoporučuje, protože je to zkrátka nestabilní alfa s neočekávanými chybami.

Opera znovu vysvětluje svůj vývojový cyklus. Tak jsou u jiného softwaru, i norský prohlížeč prochází stádii alfa, dvěma betami, dvěma RC a pak finálním RTM. Mezi alfou, betou a RC je ještě několik snapshotů – aktuálních sestavení, která především ladí chyby. S Operou Next můžete automaticky získávat každý snapshot. Ten aktuální (Opera 11.50.1009) už patří do rodiny alfa.

Tip: Existuje ještě laboratorní Opera 11.50.24661 s podporou WebGL a GPU akcelerací ve Windows.

Opera 11.50 Swordfish (build 1009)

Build 1009 ještě WebGL a akcelerací nevládne, zatím nám musí stačit dvě novinky a pár drobných.

Po instalaci si všimněte nové ikonky verze Next. Aby se nepletla s běžnou instalací, je zašedlá místo odstínů červené. Druhé překvapení vás čeká po spuštění, panel Opery rovněž mění barvu z původní červené a modrou.

Ale teď už k samotným funkcím.

Rozšíření pro Speed Dial (Rychlý přístup)

Barracuda výrazně změnila vzhled Speed Dialu, Swordfish doplní funkce. Těmi budou třeba rozšíření. V jednotlivých oknech tak nemusí viset pouze záložky, ale také samostatné „aplikace“. Tyto widgety si můžete jednoduše vytvořit sami (pokud trochu zvládáte JS, HTML a XML), nebo počkat, až se naplní katalog.

Zatím v něm jsou tři rozšíření. The Weather je docela hezky provedené počasí. Live news feed je čtečkou RSS kanálů předpřipravených deníků a magazínů (můžete vložit i vlastní). Photo Tagger je značkovač fotografií na webu. Pokud rozšíření nainstalujete a pak na kterékoliv stránce najedete myší nad obrázek, hvězdičkou jej označíte a na kartě Photo Taggeru uvidíte malou galerii pro další zhlédnutí.

Synchronizace hesel přes Operu Link

Pokud máte zaregistrovaný účet u Opery a využívate synchronizační funkce Link, můžete si nyní zálohovat i hesla. Doteď jste mohli synchronizovat pouze záložky (+ lištu), zadané adresy, Speed Dial, poznámky, vyhledávače a pravidla blokování.

K dokonalosti ještě chybí synchronizace rozšíření, nastavení a dat z formulářů, jako nabízí třeba Chrome. Ale nemám strach, že se tyto funkce neobjeví v dalších snapshotech.

A to je, dámy a pánové, prozatím vše. V changelogu jsou uvedeny některé opravené chyby (další nové ale budete potkávat). Zatím se zřejmě ani neoptimalizovala vykreslovací jádra. Několik benchmarků neukazuje rozdíl mezi poslední finální verzi.

KL24

Benchmark Opera 11.10 Opera 11.50 alfa
Kraken 21 242 ms 21 423 ms
V8 Benchmark Suite 2 838 bodů 2 766 bodů
SunSpider 0.9.1 305,9 ms 311,6 ms
HAST 16 fps 16 fps

Snad se brzy objeví objeví Swordfish i s WebGL a GPU akcelerací, ať máme v benchmarcích dalšího silného soupeře.

Ještě jednou připomenu, že alternativní Operu Next můžete stahovat zde. Ale vězte, že se jedná o nefinální verzi bez podpory a že vám může klidně poškodit počítač. Takže používejte na vlastní nebezpečí.

Byl pro vás článek přínosný?