Hlavní navigace

Názor k článku Opera 11 pro tablety si už rozumí s Windows 7 od Tomáš Mariančík - Divné to vůbec není, obvykle to tak bývá...

  • 24. 3. 2011 17:13

    Tomáš Mariančík (neregistrovaný)

    Divné to vůbec není, obvykle to tak bývá řešeno. Vy sice veškerá data přijímat přestanete, webová aplikace si však načte data na nějakou dobu dopředu. Nevím jak konkrétně je řešená ta stránka od Mozilly, hlavní JavaScriptový kód mají komprimovaný, takže to luštit by dosti trvalo, ale nejspíše to pracuje tak, že si to vždy v určitém intervalu stáhne data například za poslední minutu najednou a ty pak lokálně zobrazuje, i když jsou několik sekund/minut "stará", ale čemu to vadí? Ono je to i menší zátěž pro servery, když pošlou data (respektive lokální skript si je vyžádá) rychle najednou, například co minutu, namísto aby se snažily udržet nějaké kontinuální přenášení, navíc by pak aplikaci negativně ovlivnily i výkyvy rychlosti a odezvy internetového připojení (například způsobené dalšími aplikacemi přenášejícími data).


    Ono je to v podstatě podobné (i když ne úplně stejné) například streamování videa. Když si například pustíte živé vysílání nějaké stanice online a odpojíte se od internetu (například vytažením kabelu, ať je to okamžité), tak to stejně bude ještě pár sekund hrát, neboť jsou nějaká data načtená dopředu (do zásobníku/bufferu), právě pro ono zajištění plynulosti přehrávání.


    Když se tedy odpojíte, tak ta stránka má ještě nějaká stažená data k dispozici lokálně, takže je nadále zobrazuje, v okamžiku kdy se však pokusí od serveru vyžádat další, žádná nedostane, a proto se zastaví (řekl bych, že až nějakou dobu po vyžádání, neboť se nová data do zásobníku dávají ještě předtím, než je vyplýtván, nikoliv na hraně, kde by nějaký výkyv nebo něco způsobilo dočasné zastavení).