Hlavní navigace

Opera 12.10 beta vyšla ke stažení. Vylepšuje integraci s operačními systémy

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již od června čekáme na další velké vydání, které pozvedne norský prohlížeč na další úroveň. Dvanáctá řada se nevydařila tak, jako bychom si představovali, proto nás zajímá, jak si tvůrci poradí dál. Než přijde na řadu třinácté regulérní vydání, odbudeme si nejméně jednu menší odbočku. Opera 12.10 nám čekání zkrátí a jak byste mohli čekat, nepřinese žádné revoluční novinky. Tvůrci se zaměřují na integraci s operačními systémy, což slyšíme rádi.

Recenze: Opera 12: slušná řádka inovací pod kapotou očekávání nenaplnila

Jablečný tábor se může těšit na podporu systémového sdílení, notifikačního centra a obrazovek retina. Ve Windows 8 se v desktopu pro prohlížeč nic moc nezměnilo, takže se zde tvůrci ani pořádně nemohli vytasit s ničím dalším. Na řadě je až verze prohlížeče pro Metro. Prozatím alespoň integrovali dvě doteková gesta, která lze využít jak ve Windows 7, tak v Osmičkách. Jde o přibližování a oddalování obrazu metodou pinch-to-zoom, dále pak o setrvačné skrolování po stránce.

 

Oceníte i barevný profil ICC 4, který slibuje živější podání barev obrázků. Rychlejšího načtení stránky dosáhnete díky podpoře protokolu SPDY. Musí ho ovšem podporovat i web, samotná implementace v prohlížeči toho mnoho nezmůže. Mladý protokol dokáže využít sociální síť Twitter (brzy i Facebook), pozadu nezůstává ani Google, jenž se o vytvoření SPDY zasadil. Lepší podporu webových standardů ani nezmiňujeme.

Vývojáři dostávají do rukou více API, aby mohli produkovat zajímavější a účinnější doplňky. Toto vydání již zavádí v platnost pravidlo, podle něhož prohlížeč běžně dovolí instalaci pouze těch doplňků, které pochází z oficiální galerie. Zájemci mohou ukázku nadcházející Opery 12.10 stahovat z adresy opera.com/next.

CS24

Opera 12.10 beta

Zdroj: Opera News