Hlavní navigace

Opera 12.10 vyšla. Klade důraz na doplňky a podporu protokolu SPDY

6. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

První větší vydání od léta představuje Opera 12.10. Původní dvanáctá řada provedla čistku funkcí, zbavila se některých položek a naznačila, že bude v budoucnu klást důraz na jednotnou platformu pro doplňky. Novinka se opět zaměřuje především na technologie, nikoli na funkce pro koncového uživatele. Samozřejmě, že z takového API pro celoobrazovkový režim budou těžit všichni, kdož používají webové aplikace, tedy prakticky všichni uživatelé prohlížeče.

Tip: Opera 12: slušná řádka inovací pod kapotou očekávání nenaplnila

Platí to rovněž pro otevřený síťový protokol SPDY, který již několik velkých webů používá. Prastaré HTTP vylepšuje a slibuje rychlejší načítání stránek. Pokud používáte Gmail nebo Twitter, snad si zlepšení všimnete. Mimochodem, přidejte si do Opery doplněk SPDY indicator, díky němuž v adresním řádku uvidíte, zda web SPDY podporuje či nikoli. Modrý blesk symbolizuje pozitivní odpověď, šedý negativní. Podobný doplněk existuje rovněž ve verzi pro Chrome, na své si přijdou i uživatelé Firefoxu.

Opera 12.10

Širší možnosti teď mají tvůrci doplňků, neboť mohou přidávat položky do kontextových nabídek. V zájmu zvýšení bezpečnosti si však ve výchozím stavu do prohlížeče nepřidáte doplněk, který nepochází z oficiálního katalogu na addons.opera.com. Zvýšení výkonu chce Opera dosáhnout přednačítáním informací o odkazu, nad něhož najedete myší. Několik vylepšení se týká jablečné platformy, majitelé Windows se tentokrát musí spokojit s implementací gest. Ta kromě Windows 8 fungují ve Windows 7.

 

Bez dotekové obrazovky je ale stejně neoceníte. Operu 12.10 můžete stáhnout z opera.com/browser. Ve výchozím stavu vám bude nabídnuta 32bitová verze, pokud se na to ale cítíte, můžete si vybrat 64bitovou. V takovém případě klepněte na odkaz More options, jenž další možnosti odkryje.

Zvýšený důraz na doplňky podtrhuje následující propagační video. K novým doplňkům, které byste neměli minout, patří Twitter Notifications nebo Facebook.

CS24

Zdroj: Opera Desktop Team