Hlavní navigace

Opera 12.5 bude blokovat doplňky, které nepochází z oficiálního katalogu

10. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen Firefox či Chrome, ale i Operu můžete efektivně rozšířit doplňky. Funkce navíc zde sice nepotřebujete tak často jako u konkurence, neboť základní výbava prohlížeče spadá do kategorie luxusní, avšak občas přijdou vhod. Opera rovněž bojuje s doplňky, které škodí. Podvodníci, nabízející škodlivá rozšíření, vás mohou napálit snadno. Prohlížeč neklade podmínku, abyste je instalovali z jediného, skoro stoprocentně důvěryhodného, zdroje. Nadcházející řada situaci změní, bude se s vámi přít.

Upozorní vás na případné nebezpečí, doporučí instalaci pouze z oficiálního katalogu na addons.opera.com a dál vás nepustí, dokud výslovně neřeknete, že si jste jistí tím, co děláte. Katalog doplňků, který spravuje výrobce Opery, by měl být přinejmenším čistý. Každý kousek projde kontrolou, než se dostane do repozitáře. Pokud se tedy repozitář nenachází na bílé listině, budete se muset před instalací proklikat sérií dialogů. Podobné pokusy o zvýšení bezpečnosti jste mohli zaznamenat například u Mozilly.

 

I ona se snažila uživatele (a tvůrce) doplňků přesvědčit, že jí spravovaný katalog je tím pravým. Uživatelům nejen ona doporučuje, aby se drželi oficiálních zdrojů. V případě Opery 12.5 si budete moci neoficiální zdroj přidat mezi důvěryhodné, předtím se vás ale prohlížeč pokusí přesvědčit o tom, že to možná není nejlepší nápad.

Zdroj: Opera Desktop Team