Hlavní navigace

Opera 29 rozšíří synchronizaci. Zahrne Rychlý přístup a otevřené stránky

20. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je neuvěřitelné, že teprve po dvou letech do prohlížeče přichází základní funkce. Kdysi nadstandardně vybavená Opera podporovala synchronizaci uživatelského obsahu, po restartu vývoje ji ztratila. Stalo se to v době, kdy taková funkce byla důležitější než kdy předtím. Aktuální stabilní vydání naštěstí synchronizuje záložky. Aspoň něco.

Ve spodní liště v novém panelu najdete panely z dalších svých zařízení
Ve spodní liště v novém panelu najdete panely z dalších svých zařízení | Foto: Opera

Další položky vývojáři přislíbili a sliby plní. Do aktualizačního kanálu beta se propracovala Opera 29, kterou tak od ostrého vydání dělí pouhých několik týdnů. Fanoušky potěší, že synchronizace rozšíří pole působnosti také na položky Rychlého přístupu a otevřené stránky. Např. na mobilu bude možné navázat na prohlížení tam, kde jste na desktopu skončili.

Z jiných zařízení lze spravovat Rychlý přístup přes prostředí pro správu záložek. Panely z jiných zařízení si prohlédnete přes nový panel, kde ve spodní části vedle Záložek nebo Zajímavostí spatříte odkaz na příslušný oddíl. Totéž platí pro historii prohlížení na jiných zařízeních. Plnohodnotná synchronizace historie v Opeře zatím rovněž nefunguje.

 

Velmi příjemná je možnost nastavit vlastní klávesové zkratky. Zvolit můžete zkratku v podstatě pro libovolnou činnost, čehož pokročilí jedinci určitě využijí ve svůj prospěch. Ve favikoně na panelu indikuje přehrávání drobný ukazatel. To se hodí v případě, že odněkud začne hlasitě vyhrávat hudba či reklama, ale v hned nevíte, který z otevřených panelů za to může.

Náročné jedince potěší další gesta myší, byť vývojáři neprozradili, o která se jedná. Nedočkaví uživatelé mohou stahovat Operu 29 v betaverzi pro Windows, OS X nebo Linux. Zbytek nechť vyčká zhruba šest týdnů.

MMF24

Navážete na prohlížení tam, kde jste na jiném zařízení skončili
Navážete na prohlížení tam, kde jste na jiném zařízení skončili | Foto: Opera

Zdroj: Opera Desktop Team