Hlavní navigace

Opera Ice: zcela nový mobilní prohlížeč na jádře Webkit

19. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výborný mobilní (i desktopový) prohlížeč Opera se chystá změnit surfování na smartphonech. Na únor totiž chystá prohlížeč s názvem Opera Ice, který nebude nástupcem Opery Mini a Mobile, ale zcela novým prohlížečem.

Největší změnou pod povrchem bude přechod z renderovacího jádra Presto, které používá i velká Opera, na univerzálnější Webkit (na něm je postaven Chrome a Safari). Presto využívá Opera od roku 2003.

Chystané uživatelské prostedí bude jako záložky využívat tlačítka, tedy podobně, jako nyní Speed dial, současně mají ikony reprezentovat také záložky (taby). Preferované ovládání pomocí gest by mělo omezit počet tlačítek na minimum. Gesta mají být využívána hlavně pro pohyb zpět a vpřed.

„Žádná tlačítka, žádné menu, jen čistý vizuální zážitek“ sdělil CEO Opery Lars Boilesen

Bližší seznámení s Operou Ice nalezenete v tomto videu:

" frameborder="0" height="420" width="690">

Opera Ice bude dostupná pro Android a iOS, minoritní Windows Phone Operu momentálně příliš nezajímá. Ostatně, Microsoft vždy házel Opeře klacky pod nohy, nyní se mu to vrací. Možná se dočkáme i verze Opera Ice pro desktop.

MMF24

  • Opera Mini je vhodná pro malý datový tarif, protože dokáže efektivně šetřit přenesená data. Ovšem na úkor toho, že nezobrazí Flash či složitější stránky
  • Opera Mobile je plnohodnotný browser

 

zdroj: Pocket-lint, Techcrunch

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.