Hlavní navigace

Opera nastiňuje nový vývojový cyklus. Bude kratší a na třech úrovních

31. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k tomu, že nová Opera staví na otevřeném Chromiu, nepřekvapí překopaný vývojový cyklus. Přesně po vzoru Googlu bude norský výrobce nabízet tři řady prohlížeče. Jedna bude vývojová (Developer), kde se budou objevovat čerstvé funkce a experimenty, a není zde proto očekávána velká stabilita. Next představuje něco jako betaverzi. Funkce by měly být na svém místě, pouze se budou opravovat chyby a ladit stabilita. Koncovým uživatelům bude logicky doporučeno, aby používali stabilní vydání produktu, který již ponese standardní název Opera.

Tip: Štíhlá Opera 15: budoucnost nepřeje záložkám ani pošťákům

Každá z třech větší bude označena jinou ikonou/logem, které si vývojáři ponechali z dřívějška. Ukázka, co Norové předvedli před pár dny, patří do vývojové větve Next. Mnozí se mylně domnívali, že jde o nehotové vydání, zaměřené především na vývojáře webů a doplňků, jenže opak je pravdou. Z valné části již reprezentuje ostré vydání. Mimochodem, po první vlně zpětné odezvy již vývojáři stihli zareagovat na nahlášené problémy a vydali opravnou verzi.

Ikony tří vývojových větví prohlížeče Ikony tří vývojových větví prohlížeče

Pokud prohlížeč testujete, stáhněte si aktuální sestavení. Jen pro zajímavost, Opera 15 je aktuálně založena na Chromiu 28. Styl vývoje každopádně naznačuje, že bude prohlížeč povýšen každých šest týdnů. Vývojáři ale tvrdí, že se ještě neusnesli na tom, jak to celé bude fungovat. Prozatím ani nemáme k dispozici přístup ke všem uvedeným vývojovým větvím, pouze k jedné. Shodují se v tom, že aktualizace k uživatelům budou proudit mnohem častěji, než tomu bylo dříve.

 

Nečekejte proto, že by Opera s novými funkcemi opět tradičně vycházela jednou nebo dvakrát do roka. Vývojáři rovněž zdůrazňují, že nechtějí, aby se jejich prohlížeč stal klonem. Očividně odkazují ke Chromu. Již první vydání nás ale přesvědčilo o tom, že Opera bude jiná. Šestnáctá řady Opery Next bude prý uvolněna spolu se stabilní Operou 15. Do budoucna se těšme na návrat Linku, podporu motivů vzhledu nebo geolokace. Ani nástroje pro vývojáře, Dragonfly, prý nezemřou.

CS24

Opera 15

Zdroj: Opera Desktop Team