Hlavní navigace

Opera Neon: inovativní koncept, který se vymyká roky neměnným standardům

13. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Opera překvapila konceptem prohlížeče, který se současným prohlížečům nepodobá. Snadno v něm zobrazíte dvě stránky vedle sebe, Neon rozmazává hranice mezi webem a prohlížečem. Navíc nabízí nástroje pro pořizování snímků nebo ovládání multimédií.

Jak to máme s Operou, už víte, neboť nedávno jsme prohlížeče rozebírali v podcastu. Po restartu vývoje nás příliš norský produkt příliš nezajímal. I když nabídla pár zajímavých konceptů přístupů k obsahu a webu, byla velmi jednoduchá a až příliš podobná Chromu. Až loni se rozjela slušně. Kromě příjemných funkcí, k nimž patří videa v samostatných oknech a úsporný režim, především přidala bezplatnou VPN.

Opera Neon Opera Neon
Jenže nový přístup Opeře nepomohl. Její podíl používanosti na osobních počítačích je dnes 1,33 %, což není lepší než v dobách, kdy bývala prohlížečem pro náročné. Jedná se spíše o lehce horší výsledek. Proto je možné, že se pod novým majitelem dočkáme převratných změn. Že vývojový tým minimálně zkouší přijít s něčím novým, dokazuje koncept prohlížeče, který se nazývá Opera

Staré prvky namíchané v novém koktejlu

Patrně jste zaznamenali, že Neon je rovněž kódové jméno nového designového jazyka pro Windows 10, s nímž se osobně seznámíme v tomto roce. Takže neplést. Co se Opery týče, Neon je experiment, který nabízí dostatečně odlišné prostředí a uživatelský zážitek než dnešní prohlížeče, aby vás šokoval. Hlavní obrazovka obsahuje variaci na Rychlý přístup a pak opravdu velký adresní řádek kombinovaný s vyhledávacím polem.

Neon vypadá jinak a nově, jde však o variaci na klasické prostředí s Rychlým přístupem a adresním řádkem Neon vypadá jinak a nově, jde však o variaci na klasické prostředí s Rychlým přístupem a adresním řádkem

Kombinovaný adresní řádek s bublinami sice působí na pohled odlišně, v jádru je však to stále klasický koncept uživatelského prostředí. V podstatě totéž platí pro otevřené stránky. Rozdíl oproti běžným prohlížečům spočívá v tom, že panely najdete uspořádané vertikálně po pravé straně. Tím šikovně vyplňují prostor, který nám širokoúhlé obrazovky nabízí. S panely v Opeře Neon se ale přece jen pracuje trochu jinak.

Jiný přístup k webu

Webová stránka nikdy nevyplňuje úplně všechen prostor, co okno nabízí, takže se někteří budou ohánět plýtváním. V režimu prohlížení oproti klasice chybí velká část uživatelského prostředí. Zbylo jen pár tlačítek pro základní navigaci a také tlačítko pro minimalizaci stránky. Primárně tak stránky nezavíráte, ale minimalizujete je do postranního panelu. V něm už ale stránku úplně běžně zavřete.

V režimu standardního prohlížení někomu nesedne plýtvání prostorem
V režimu standardního prohlížení někomu nesedne plýtvání prostorem
Nastavení prohlížeče
Nastavení prohlížeče

Nejzajímavější je další práce s obsahem. Po levé straně najdete další panel, kde se nachází mj. očekávaný seznam stažených souborů, ale pak také tlačítko se symbolem plus. To vás z webové stránky vrátí do prostoru, o němž bychom mohli říct, že je to nový panel. V koncepci Opery Neon se nicméně jedná spíše o centrální pracovní plochu, která vás ale vizuálně (v důsledku pocitově) tolik neodděluje od zbytku dění v prohlížeči.

Weby nejsou jen na suché prohlížení

V levém panelu navíc najdete nástroje pro práci s obsahem, jak jsem již letmo naznačil. Nástroj pro vyřezávání snímků vám umožní klepnout a uložit si do galerie část webu, jakou chcete. Druhé tlačítko vám zase otevře galerii, kde si všechny snímky webů projdete. Otázka zní, k čemu taková funkce je. Nechci ji předem odsuzovat, jen bych chtěl naznačit, že možná nejsem cílová skupina, která by výřezy využívala.

Naopak nemusím uvažovat, k čemu byla do prohlížeče přidána nabídka s multimédii. Tato nabídka v levém postranním panelu sdružuje multimédia, která Opera najde na otevřených stránkách. Typicky se jedná o videa na YouTube. Zatímco brouzdáte, můžete tak přehrávat na pozadí. To sice dnešní prohlížeče umí také, jenže Opera Neon prozkoumává možnosti ovládání přehrávání.

Opera detekovala video, takže jej teď mohu ovládat z této nabídky
Opera detekovala video, takže jej teď mohu ovládat z této nabídky
Video lze z webu přenést do samostatného okna
Video lze z webu přenést do samostatného okna

Když otevřete nabídku s multimédii, můžete v ní přehrávání rovnou ovládat, aniž byste se museli vracet na danou stránku. Videa pak lze zobrazit v malém náhledu, který zůstane na obrazovce viset nejen během prohlížení, ale i když prohlížeč minimalizujete a půjdete dělat něco jiného. Jedná se o převtělenou funkci, o níž byla řeč výše a kterou loni představila klasická Opera.

Detekce multimédií není úplně ideální, prohlížeč zatím detekuje jen videa, proto např. nereaguje na Soundcloud. Což je myslím škoda, protože by dávalo smysl, aby byly z uvedené nabídky ovladatelné rovněž zvukové nahrávky. Bavíme se však o pouhém konceptu prohlížeče, na což je třeba brát zřetel.

Opera Neon má nástroj pro vyřezávání častí obrazovky
Opera Neon má nástroj pro vyřezávání častí obrazovky
Výřezy se ukládají do galerie
Výřezy se ukládají do galerie
Galerii pak přirozeně můžete pohodlně procházet
Galerii pak přirozeně můžete pohodlně procházet

Multitasking v prohlížeči

Opera Neon nabízí ještě jednu zajímavou funkci, a sice prohlížení dvou stránek vedle sebe. Ne, že bychom něco takového nikdy neviděli a obecně můžete vždycky otevřít dvě okna prohlížeče, která ručně posadíte vedle sebe. V tomto případě se ale nemusíte tak namáhat, jen přetáhnete otevřenou stránku do horní části okna, kde vám bude naznačeno, že vyplní buď levou, nebo pravou část okna.

A voila, vidíte dvě stránky vedle sebe, takže s nimi můžete pohodlně pracovat. Což se v době, kdy trávíme většinu času ve webových aplikacích, zkrátka může hodit. (Podobný režim se objevuje také na tabletech, podporují jej Windows a iOS.) Věřte mi, když píši, že se na tento režim velice rychle zvyká. Jedná se o vysoce příjemnou a přínosnou inovaci. Myslím, že by takovou funkci měly mít všechny prohlížeče.

Mít dvě webové aplikace vedle sebe se hodí. Můžete třeba mít přehled nad Facebookem a u toho číst článek na Cnews Mít dvě webové aplikace vedle sebe se hodí. Můžete třeba mít přehled nad Facebookem a u toho číst článek na Cnews

Konečně snaha o inovaci

Tím jsme možnosti konceptu skoro vyčerpaly. Podporuje i např. anonymní režim prohlížení, ale logicky mu chybí řada jiných běžných funkcí, především pak synchronizace uživatelského obsahu. Měl bych ještě zmínit, že se v Neonu podle vývojového týmu objevilo nové jádro, o němž ale nevíme nic. Službě www.whatismybrowser.com se prohlížeč hlásí jako Chrome, takže zcela na zelené louce prohlížeč nejspíš nevznikl.

To nicméně není důležité. Důležité je prostředí, přístup k obsahu a koncepce ovládání. Opera Neon je velice zajímavý experiment, nad jehož budoucností ovšem visí otazník. Může se snadno stát, že už o něm neuslyšíme, může se z něj ale časem vyvinout nástupce v roce 2013 restartované Opery. Což by z mého pohledu nebylo špatné, protože kopírovat Chrome nestačí, jak jsme si už několikrát řekli.

Neon se mi líbí, cítím v něm potenciál. Kdyby se v něm objevila např. zmíněná synchronizace, doplňky a další základní funkce, myslím, že bych si na představené prostředí a ovládání rychle zvykl. Toto je čerstvý vítr, který v oblasti prohlížečů roky nevanul. Operu Neon si můžete sami vyzkoušet, pro stažení přejděte na opera.com/neon.