Hlavní navigace

Opera oznámila výsledky za druhé čtvrtletí. Daří se jí všude, jen ne na desktopu

23. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norský prohlížeč si nemá na co stěžovat, když se budeme bavit o mobilních zařízeních. Finanční výsledky za druhé čtvrtletí 2013 hlavouny bezesporu potěšily. Celkový příjem firmy se meziročně zvedl z 52,1 milionu dolarů na 73,1 milionu, což představuje 40% nárůst. Norové hlásí jak rekordní příjmy, tak čisté zisky. Dařilo se jim nad očekávání, snad jedině s jednou výjimkou. Očekávání nesplnila desktopová verze prohlížeče.

Jestliže se od druhého čtvrtletí 2012 pohyboval měsíční počet uživatelů kolem 55 milionů, v letošním druhém čtvrtletí se snížil na 52 milionů. Můžeme za tím sledovat přechod na jiné vykreslovací jádro a kompletní restart vývoje? Plán byl oznámen v únoru, ovšem první ukázka znovuzrozené Opery se nám předvedla až v květnu.

Ačkoli tedy uživatelé zatím vlastně nebyly nuceni přejít na zbrusu nový prohlížeč postavený na Chromiu, reagovali negativně na pouhé oznámení. Počet desktopových uživatelů meziročně klesl o 5 % a příjmy o celých 10 % na 14,2 milionu dolarů. (Teď by nás ještě zajímalo, kolik stál vývoj.)

 

Naproti tomu na mobilních zařízeních Operu používalo 251 milionu uživatelů, což je o 51 milionů více než před rokem. Celkové příjmy v tomto segmentu vzrostly o 248 % na 11,8 milionu dolarů, a to zejména díky vyhledávání, reklamám a licencování. Plody přinesla i spolupráce s mobilními operátory, kteří do prodávaných telefonů nasazovali Operu Mini. Příjmy v tomto segmentu proto vzrostly o 53 % na 15,9 milionu dolarů.

Pro třetí čtvrtletí firma očekává celkový nárůst tržeb na 73 – 76 milionů dolarů. Přesto by měla méně vydělat na mobilních uživatelích, neboť bude méně inkasovat za licence. Aspoň to předpokládá. Zájemci nechť si kompletní výsledky prostudují na webu Opera.com.

MMF24

Opera Software

Zdroj: Opera via FavBrowser.com