Hlavní navigace

Opera představila projekt Featherweight: inovované UI je na světě

22. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Norský prohlížeč Opera je dlouhá léta považován za minoritní, v Česku (potažmu Slovensku) se však jedná o relativně populární prohlížeč, hlavně co se „geekovské“ komunity týče. Chystaná Opera 11.50 (aka Swordfish) přinese krom tradičního navýšení výkonu a dalších „fičur“ i inovované uživatelské prostředí, které v mnohém připomíná konkurenční Google Chrome.

Nové UI nese kódové označení Featherweight, volně přeloženo „lehké jako pírko“. Vývojáři si od nového rozhraní slibují větší rychlost celého programu, v odhalené první fázi můžete vidět hlavně novou sadu ikonek a rozdílný přednastavený set ovládacích tlačítek: zmizelo tlačítko „Domů“ a také „Fast Forward“, který je pro většinu uživatelů zbytečný (je však pochopitelně možné jej manuálně opět zobrazit).

CS24

Opera se kupodivu stále drží samostatného políčka pro vyhledávání, to si však většina uživatelů tradičně vypne a bude vyhledávat z adresního řádku formou „g hledané slovo“. V nejbližší době se pravděpodobně dočkáme finální verze Opery 11.50, těšit se můžete na opětovně inovovaný Rychlý přístup, vylepšený Opera Link (nově nabízí synchronizaci hesel) a pochopitelně také Opera Next, což je vývojářský kanál umožňující testovat nejnovější interní sestavení. Norové opět šlapou na plyn, uvidíme tedy, jak si Swordfish ve finále poradí se stále silnější konkurencí.

Zdroj: Opera Desktop Team