Hlavní navigace

Špatná zpráva: v třetím čtvrtletí opět zdraží operační paměti. Zlevnění letos nepřijde

4. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Samsung

Nemilá zpráva přichází z dálného východu. Pro letošek přicházely původně signály, že by se měl již konečně zastavit nárůst cen operačních pamětí (tedy DRAM – DDR3, DDR4, mobilních pamětí LPDDR3/LPDDR4), vyvolaný jejich nedostatkem na trhu. Bohužel to vypadá, že úleva se odkládá, operační paměti mají ještě nějakou dobu na světovém trhu zdražovat.

Podle tchajwanského webu DigiTimes, který cituje analýzu DRAMeXchange, se možné zlevňování odsouvá až na rok 2019. I v aktuálním třetím kvartále má podle analytiků DRAMeXchange pokračovat zvyšování cen. Naštěstí má údajně být mírné, ale pochopitelně se kumuluje s předchozími nárůsty. V čtvrtém kvartále by se sice už mohl růst cen zastavit, ale ceny by pak ještě zůstaly na stejné úrovni, nemají ještě začít klesat.

Výrobní kapacity se poněkud zvyšují díky novějším výrobním procesům. V třetím čtvrtletí má produkce DRAM narůst asi o 4,8 % proti druhému čtvrtletí (počítáno celkovou kapacitou vyrobených čipů v bajtech) a v druhém kvartále se produkce zvětšila o 3,2 % proti prvnímu. Ovšem v druhé polovině roku zároveň nastává zvyšování poptávky po pamětech kvůli výrobnímu cyklu mobilních telefonů a obecně vyšší poptávce po zařízeních, která paměti DRAM obsahují. A tento nárůst poptávky zvýšení produkce pohltí. Po předešlém nedostatku navíc velcí zákazníci a distributoři stále nemají nasmlouvané nebo koupené obvyklé množství čipů, které si dříve udržovali na skladech, což opět zájem o paměti zvyšuje. Kvůli silné poptávce proto nyní v třetím kvartále mají ceny pamětí stále narůstat.

KL24

ddr4-rdimm-lrdimm-pamet-rambusPodle DRAMeXchange bude poptávku po pamětech (a tím jejich ceny) v Q3 2018 živit kromě mobilních zařízení také zájem o paměti pro servery. Naopak by ale situaci na trhu měla ulehčit situace v grafických kartách. Po opadnutí těžební mánie s kryptoměnami se snížily prodeje GPU a tím i grafických pamětí. Nicméně ve finále se po sečtení všeho stále mají ceny ještě o něco zvýšit, firmy údajně zaznamenají vyšší průměrné prodejní ceny.

Ve čtvrtém kvartále by snad už k dalšímu zdražení dojít nemělo, podle DRAMeXhange budou ceny v tomto období stabilní (nedojde ale ani ke zlevnění pamětí). Není uvedeno, jaká je prognóza pro rok 2019, ale v jeho prvním kvartálu by snad ceny mohly konečně klesnout, na začátku roku bývá totiž poptávka nižší. Aby se ceny RAM dostaly opět na dřívější nízké úrovně za jeden gigabajt, k tomu ale bude třeba dlouhodobé zlevňování každý kvartál. Příští rok mají najet do výroby nové továrny a také čínští noví výrobci by měli přidat novou konkurenci, což by mohlo zajistit impulzy k takovému snižování cen. Stále asi půjde o dlouhodobější proces, který příští rok teprve začne.

Byl pro vás článek přínosný?