Hlavní navigace

Operační systém Googlu už brzy?

20. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google uvedení Chrome OS zatím neupřesnil a stále trvá na neurčitém „podzim 2010“. Ale objevují se střípky, ze kterých lze možná něco vyčíst. TechCrunch vyšťoural, že už systém pokročil do fáze RC (kandidát na vydání). To v případě Googlu nemůžeme brát vážně, protože jejich aplikace jsou v beta stádiu prakticky neustále, i když už zaručují takřka bezproblémový provoz.

Chrome OS má být těsně provázán s prohlížečem Chrome a obchodem Web Store. Neoficiální blog Googlu už má screenshot a kterém lze vidět ceny doplňků pro Chrome. Současná rozšíření jsou pochopitelně zdarma, ale hodnotnější aplikace by mohly být (a budou) zpoplatněny. Otázkou je, kdy přesně.

Vývoj prohlížeče také leccos napovídá. Včera uvedená vývojová verze Chrome 8 byla doplněna do další skryté funkce, které mají se systémem a obchodem co dočinění. Už se tam objevila položka ke vzdálené cloudové tiskárně, GPU akcelerace Canvasu 2D (to kvůli náročnějším aplikacím v HTML5) nebo třeba webové aplikace spuštěné na pozadí. To už musí něco znamenat.

Chrome 8

Vůbec by mě tedy nepřekvapilo, kdyby obchod i první veřejná verze systému byly vydány ve stejný den. Kdy? Možná už na konci měsíce.

Zdroj: TechCrunch, Google Operating System