Hlavní navigace

Operátor Comcast buduje obří Wi-Fi síť. Zapojí do ní routery svých klientů

13. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší americký kabelový operátor nabízí svým klientům nové domácí Wi-Fi routery, které umí vytvořit dvě nezávislé sítě. Jednu privátní a druhou veřejnou. K ní se může zdarma připojit každý, kdo sám doma sdílí vlastní připojení s ostatními. Napříč celou národní sítí mají klienti unikátní přihlašovací údaje, takže Newyorčan se může plynule připojit v Chicagu nebo Los Angeles.

Comcast buduje obrovskou Wi-fi síť napříč USA
Comcast buduje obrovskou Wi-fi síť napříč USA

Comcast bude síť poskytovat i ostatním uživatelům, ale budou si muset přístup zaplatit. Hodinové připojení stojí 2,95 USD, celodenní 7,95 USD a týdenní 19,95 USD. Žádná láce, ale zase je to o důvod více, proč sdílet vlastní přípojku.

Tento celonárodní program se jmenuje Xfinity a všechny veřejné sítě jsou pojmenované jako „xfinitywifi“. Kabelová síť Comcastu má aktuálně přes 20 milionů zákazníků. Na více 150 000 místech už také fungují hotspoty Xfinity a další stále přibývají.

 

Určitě bychom se nezlobili, kdyby podobnou iniciativu nějaký velký operátor rozšířil i u nás. Logicky se nabízí například O2, které by mohlo ulevit i vlastní mobilní síti. Každý se smartphonem, tabletem nebo notebookem by se mohl připojit kdekoliv od Aše až po Třinec, od Budějovic až po Liberec. V Česku funguje nezávislá aliance CZFree.Net, která má podobné rysy jako Xfinity, ale je to spíš nadšenecká záležitost.

Zdroj: Cnet, Comcast