Hlavní navigace

Operátoři se vzdali poplatků za dárcovské SMS. Celou částku ale nadace neobdrží

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadace, které vybírají finance formou dárcovských SMS, tzv. DMS, dostanou nově z každé zpráva o 1,50 Kč navíc. Doposud jim šlo z odeslaných 30 Kč jen 27 Kč, 3 Kč si ponechali operátoři a provozovatelé služby DMS. Společnosti T-Mobile, Telefónica a Vodafone se však dohodly, že se vlastního poplatku zřeknou. Druhá polovina, tedy 1,50 Kč, představuje náklady spojené s provozem a administrací DMS.

Dle statistik operátorů už dárcovské esemesky přinesly neziskovým organizacím asi 430 milionů korun. Uživatelé už tak odeslali bezmála 16 milionů DMS. Projekt u nás funguje od roku 2004. V roce 2006 už se k darům nepřipočítává DPH, do té doby platili uživatelé 35,70 Kč včetně 19% daně, ale organizacím šlo oněch 27 Kč. Odteď už budou dostávat 28,50 Kč za zprávu.

 

Velmi vítáme tento vstřícný krok mobilních operátorů,“ říká Klára Šplíchalová, výkonná ředitelka Fóra dárců, a dodává: „Projekt od svého počátku respektoval zásadu minimálních nákladů na svoje fungování a díky tomuto rozhodnutí se z dárcovských SMS stane ještě efektivnější nástroj pro účinné mobilní dárcovství. Zbylá částka ve výši 1,50 korun i nadále pokrývá veškeré technické zajištění ze strany providera, podporu neziskovým organizacím a administrativní zázemí projektu.

 

Zdroj: Telefónica