Hlavní navigace

Operátorům se nelíbí návrh nové aukce, považují jej za diskriminační

27. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po zpackané první aukci ČTÚ podstatně změnil podmínky té druhé. Mimo změn v dražebním řádu totiž vyhradil třetinu frekvencí v klíčovém pásmu 800 MHz pro nové uchazeče. Z toho má radost PPF, ale jak se dalo očekávat, Telefónica, T-Mobile i Vodafone budou proti. Telefónica už před časem dala najevo, že s návrhem nesouhlasí a zvažuje naúčast v aukci.

Do 22. května mohla veřejnost návrh připomínkovat, úřad teď má měsíc na to, aby se s komentáři vypořádal. Buď je příjme a aukci změní, nebo nepřijme aukce poběží podle prvotního plánu. Každopádně musí jasně vysvětlit, proč ty které kroky učinil.

Diskriminace současné trojky

Všichni tři současní mobilní operátoři svorně tvrdí, že nové podmínky jsou diskriminační a zvýhodňují PPF. ČTÚ přitom ještě nevysvětlil, proč zrušil minulou aukci a u nového návrhu neřekl, proč vyhrazuje cenné pásmo 800 MHz pro nové hráče. Ještě loni totiž rezervovaný blok odmítal, teď ale názor změnil.

Telefónica a Vodafone také říkají, že v pásmu 800 MHz jde o největší peníze a tím i výnos pro úřad. Ukázala to už minulá soutěž, která oficiálně skončila proto, že zkrátka cena byla až příliš vysoko. „Vývoj předchozí aukce ukázal, že PPF jako zájemce o vstup na trh výrazným způsobem přebíjel ostatní zúčastněné hráče, a tím způsobil prodlužování aukce bez dosažení úspěšného konce a rozdělení kmitočtů,“ říká Richard Stonavský, ředitel pro regulaci a vnější vztahy ve společnosti Vodafone.

Což je rozhodně zajímavé. Příhozy byly anonymní, takže nikdo nemohl oficiálně vědět, kdo přihazuje. A navíc nemůže donekonečna přihazovat jen jeden zájemce, vždy musel nabídku někdo převýšit, prodlužovat aukci nemohla jen společnost PPF. Takže Vodafone volí dost nevhodná slova.

 

Operátoři navíc stále zmiňují, že ČTÚ nadržuje PPF. To také není pravda. ČTÚ dělá místo pro čtvrtého operátora, kterým může i nemusí být jen PPF. Lepší podmínky pro nového hráče může přilákat další operátory a i o tento blok se strhne boj. Stávající operátoři ale hovoří jako o jasném faktu, že PPF získá blok za vyvolávací cenu.

CS24

Určitě se těšíme, jak bude na námitky úřad reagovat. Stále ještě nemá právně potvrzeno, že je v Česku oligopol, který by vyléčil až vstup čtvrtého operátora. Musí se proto ubránit pádnými argumenty, proč stávající operátory diskriminuje. Kvůli tomu se druhá aukce může ještě výrazně změnit.

Zdroj: Telefónica, Vodafone, ČTÚ