Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Opět únik roadmapy AMD. 7nm Epyc a PCIe 4.0 bude za rok, Ryzeny v roce 2019, APU 2020. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 28. 9. 2017 18:19

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Tomu teda vůbec nevěřím, ani na vteřinu. Šíří se to webem, ale je to skoro určitě naprostá blbost. Už jen proto, že 300dolarový CPU (i7-7700K) má velikost 125-130 mm2 IIRC, kdežto křemík Ryzenů měří 216 mm2 nebo tak nějak. A jak už bylo řečeno, nějakej kus marže slupne GlobalFoundries.

    Nevím jestli je to nějaká transformace toho drbu, že má Ryzen úplně fantastickou výtěžnost (řekl to člověk z BitsAndChips v tweetu, nikdy oficiálně nepotvrzeno, ani neoficiálně z nějakého nezávislého zdroje, pokud vím), ale jestli si někdo myslí, že má Intel nějakou naprosto tragickou výtěžnost, tak se asi hodně plete.

    I kdyby mělo AMD na procenta lepší výsledek (třeba 95 vs 80 %), tak všechno ostatní mluví proti němu: 1) AMD má větší čip - o hodně. 2) AMD musí platit externí továrnu, Intel má vlastní a tyhle peníze jdou do jeho vlastní kapsy. 3) objem výroby je u Intelu mnohem větší než u AMD, což Intelu hodně pomáhá, tzv. "economies of scale" (a díky tomu je taky pro Intel mít vlastní továrny levnější než platit TSMC/GloFo, i když si někdo myslí, že to není pravda). GlobalFoundries má taky menší objem než Intel, takže opět, economies of scale jsou proti nim (a tedy AMD).