Hlavní navigace

Názor k článku Oppo Reno5 Z: čínská značka se představuje (minirecenze) od JirkaK - "Apple vyrabi a uspesne prodava iPhone SE a...

  • 19. 8. 2021 12:16

    JirkaK

    "Apple vyrabi a uspesne prodava iPhone SE a iPhone 12 mini"

    iPhoneSE je nejlevnější iPhone na trhu s celkem slušným HW ale ve starém kabátku aby nekanibalizoval klíčové modely. Entry level iPhone co dáš dětem aby nerozflákaly drahý iPhone 12, podobně je to třeba s hodinkama nebo budgetovým iPadem. Je to levný vstup do světa iOS, prodává se méně. 5x méně než iPhone 12, 4x méně než 12 Pro Max, 4x méně než Pro, dokonce 3x méně než iPhone 11. Prodává se ale o trošku lépe než 12 Mini.

    iPhone 12 mini už ale Apple nevyrábí, ukončil jeho výrobu. Dokonce je už delší dobu dostupný v permanentní slevě, a víš proč? Protože se prodává špatně! Některé zdroje mluví o cca 5-6% prodejů iPhone 12

    Ano iPhone 13 bude mít také variantu mini, ale to jen proto že vývoj iPhonu 13 začal dávno před tím než Apple dospěl k tomu že se Mini prodává špatně. Apple prodá dokonce víc staršího iPhone 11, který je ve téměř ve všem výrazně horší.
    Pro další generaci iPhone už se s Mini variantou nepočítá, naopak jsou zvěsti že i základní iPhone dostane velikost Max, tzn že nebude jen iPhone 14 Pro Max ale bude iPhone 14 Max bez pro. Tzn. trošku ochuzený model ale ve vyšší velikosti. Dnes, když chceš velký iPhone nemáš na výběr a musíš připlatit jak za vyšší rozměr, tak za Pro featury. Třeba v US je Pro Max nejrpodávanější mobil vubec, celosvětově ho předhání standardní velikost iPhonu.

    Srovnej si rozměry 5.8" iPhone 11 Pro s 6.1" iPhone 12 Pro. iPhone 12 narostl o 0.1mm do šířky a 2,7mm do výšky, naopak ubral 0.7mm tloušťku a přibral několik gramů. Pokud je nebudeš přímo porovnávat, v ruce rozdíl nepoznáš přitom máš telefon s o 0.3" větší uhlopříčkou.