Hlavní navigace

Oprašte videorekordéry, nový Vetřelec: Romulus vyjde i na VHS

Sdílet

 Autor: LoMit / úprava Cnews, podle licence: CC BY-SA 4.0
Nejnovější film vetřelčí ságy Vetřelec: Romulus vyjde oficiálně i na analogovém VHS. Jde o součást oslavy 45. výročí prvního Vetřelce. Systém VHS je jen o tři roky starší.

Velký den pro fanoušky a sběratele bude 3. prosinec. Nejnovější Alien se přesune z kin na fyzická média a kromě očekávaných Blu-ray a DVD překvapivě vyjde v omezené sérii i na VHS.

Poslední velký film na VHS (když nepočítáme drobné projekty) vyšel v roce 2006. Tehdy šlo o snímek A History of Violence režiséra Davida Croneberga. Ve stejném roce pak začaly vycházet filmy na Blu-ray, DVD tou dobou již plně kralovalo a Netflix existoval jen jako videopůjčovna (streamovat začal o rok později).

Autor: 20th Century Fox

Fyzická média mnoho let upadají a Blu-ray žádného nástupce již nemá. Streamovací služby typu Netflix ovšem nezaručují, že na nich obsah vydrží, a nejen kvůli licencím občas některé filmy či seriály zmizí. Děje se to i ve hrách, a je tak možné, že fyzická média zažijí částečnou renesanci.

Na VHS se běžně vejdou čtyři hodiny záznamu v rozlišení odpovídající 335 × 576 px (byť nejde o pixely, je to analogový formát). Dnešní televizory tak budou mít s upscalingem docela práci.

ICTS24

Zdroj: YouTube.com

Jak funguje VHS? (ok, boomer) Uvnitř VHS kazety je páska pokrytá tenkou vrstvou materiálu citlivého na magnetické pole (většinou oxid železa). Tato páska je natažena kolem dvou cívek. Videorekordér obsahuje hlavy pro čtení a zápis na magnetickou pásku. Když do přístroje přijde videosignál, tento signál převede na magnetické změny na pásce. Klíčovou technologií VHS je rotující záznamová hlava. Záznamová hlava zaznamenává videosignál jako změny v magnetizaci na pásce.

zdroj

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.