Hlavní navigace

Názory k článku Oprava pro Office: neotevírá některé dokumenty

  • 19. 12. 2009 11:04

    Bobsik (neregistrovaný)

    tak na XPckach uz nevim, protoze je tak 2 roky uz nepouzivam, ale sice sem nemel az tolik BSOD, ale tech chyb co to delalo za chodu (a ano i SP2 a SP3) ... pravda, na vistach sem to videl dohromady 2x, kvuli problemu s kterymsi ovladacem... win 7 jsem mel betu (a pak RC) cca pul roku a zadny vetsi chyby sem nezaznamenal, samozrejme, vzdy je potreba neco ladit...

  • 17. 12. 2009 7:22

    Návštěvník (neregistrovaný)

    No ja mám Windows XP Professional a som maximálne spokojný. Vista ma nezaujala a skúšal som si aj Win. 7. Voči XP mi neprináša žiadne veľké výhody a je trošku pomalší a aj nestabilnejší. Takže si asi počkám až na nasledovníka, ktorý príde po Win. 7. Kupovať každú vydanú verziu OS od Microsoftu je, pod+a mňa, zbytočné.
    Keby vydali dobrý servicepack pre Win. XP /riešiaci napr. SATA disky atd./ tak Vista, ani 7-ka neni treba.

  • 22. 12. 2009 21:06

    Návštěvník (neregistrovaný)

    Pane J.E. do puntíku. Já je mám od RC, teď jedu na 64bitech oficiálních Ultimate + virtual XP mode protože kino filmový skener Minolta jinak než v XP nerozběhnu. To že lidi nechtějí opustit XP svědčí o kvalitě. Vdyť to už je pár let. Můj prví HD byl 120GB a to už bylo něco, procesor AMD na 2GHz a svištěl jak namydlený blesk a dnes sviští, možná i rychleji, Intel 6300 na 1,8GHz na 64bitech. S OS žádný problém, ten mám se sebou, když něco zblbnu. Zkátka lidský faktor. Zdravím všechny, Váš 65letý dědek.

  • 17. 12. 2009 13:07

    jan.elznic (neregistrovaný)

    Používám Windows Vista dva a půl roku a Windows 7 x64 Ultimate už tři čtvrtě roku a od raných beta verzí je to tak skvěle odladěný systém, že s nimi nemám po celou dobu větší problémy až na pár drobných chyb, které jsem reportoval do Redmondu. Ve vývojových verzích je jasné, že se mnoho chyb najde, to se však od nich také očekává, a proto jsou též vydávány.

    Na mém více než 2 roky starém notebooku (Intel Core 2 Duo 7100 @ 1,8 GHz, 4 GB DDR2, nVidia Go 7300 s 256 MB vlastní paměti při rozlišení 1680*1050 px) běží Windows 7 Ultimate (x64) opoznání rychleji než Windows XP Professional (x86) (mám nainstalované současně oba systémy). I Windows Vista Home Premium (x86), které jsem zakoupil společně s notebookem jako OEM, byly naprosto svižné, dostačovaly pro běžnou kancelářskou práci (Microsoft Office 2007), přehrávání videa i ve vysoké kvalitě, hraní méně náročných her, a to už s 1 GB operační paměti a zapnutým rozhraním Aero.

    Největším 'zpomalovákem' byl u Visty určitě postranní panel (sidebar) s miniaplikacemi (tzv. gadgety), a to jak u procesorového výkonu, tak operační paměti.

    Pomalejší práce byla znát jinak akorát při tvorbě grafiky u Adobe Creative Suite 3 aplikací, což jsem vyřešil rozšířením paměti na 4 GB, později upgradoval i na novější Adobe Creative Suite 4 a doposud mi vše běží svižně a bez problémů.

    Díky technologii 'SuperFetch' se systém naučí 'moje zvyky', zapamatuje si, které aplikace a funkce používám nejčastěji, potřebné prostředky pro tyto úkony si inteligentně uloží do vyrovnávací paměti, a příští použití těchto aplikací a funkcí ja daleko snažší, což vysoce urychlí práci a zvýší efektivitu.

    S menším množstvím operační paměti jsem využil dost často také technologii 'ReadyBoost', čili obyčejná USB klíčenka (podporující tuto technologii) mi posloužila hravě jako operační paměť počítače navíc.

    Díky 'Nástroji řízení uživatelských účtů' (User Account Control nebo též zkráceně UAC), se méně zkušenní uživatelé vyvarují špatným zásahům do systému, a tak nastane i méně obtížně řešitelných situací s funkčností, hlavně co se týče zabezpečení.

    Se zapnutým grafickým rozhraním 'Aero' jsou Windows 7 i daleko rychlejší, než když toto rozhraní máte vypnuté, jelikož výkon systému je akcelerován i za pomoci GPU grafické karty. Podle mého názoru je daleko líbivější, než veškeré všecky starší vzhledy, co kdy Microsoft vytvořil. Veškeré prvky působí moderně a příjemně.

    Oproti tomu všemu Windows XP jsou vcelku zabržděné, šíleně fragmentují pevný disk, aplikace nabíhají daleko déle, start počítače je delší, a co se týče grafického rozhraní, nemohl bych ho dnes už asi používat. Asi už bych se neobešel v budoucnu bez funkcí jako Aero Snap (přichytávání oken) na širokoúhlém monitoru a nové spodní lišty.

    Windows 7 jsou zatím to nejlepší, co kdy Microsoft mohl vytvořit. Perfektně odladěný a bezpečný systém (což už byla Vista), zatímco Windows XP nejen že potřebují doslova řádově 'tisíce' záplat, ale i jejich podpora dnes už končí a vývoj aplikací pro ně začíná také pomalu stagnovat, což se dotkne do značné kompatibility. Stejně tak jako dnes již delší dobu nespustíte většinu moderních aplikací ve Windows 2000. Např. prohlížeč Firefox tam nefunguje už asi rok a půl a už ani v roce 2003, 5 let po vydání Windows 98, pro tento 'devadesátosmičky' neexistovalo mnoho vývojářů. Za rok - dva, nespustíte podobné množství už ani ve Windows XP. Proto doporučuji pořídit všem nejlépe dnes Windows 7, imho je na to nejvyšší čas.

    A pokud si dokoupíte rychlý SSD disk, Vaše práce poletí rychlostí blesku :-).

    Na druhou stranu třeba pro mininotebooky s procesorem Intel Atom a nízkým rozlišením displeje, které nejsou tak výkonné stroje, se malé grafické prvky šetřící místo, Windows XP ještě nějaký čas spíše hodí. To už bych si ale asi raději nainstaloval nějakou linuxovou distribuci šitou na míru mininotebookům, než Windows XP.

    Windows XP se hodí imho tedy spíše pro 5 let a více starší stroje, a Windows 7 pro ty novější. Kdo používá na novějším počítači Vistu, také neprohloupí.

    Toť asi můj názor :-).

  • 17. 12. 2009 8:30

    Bobsik (neregistrovaný)

    ale pro lidi, kteri potrebuji vyuzivat grafiku na jine veci nez na prehravace flash na porno na netu, tak minimalne visty potrebuji (myslim napr DX10 apod., ale nejenom to), kazdopadne, min stabilni mi nepripadne, pripadne mi to tak na stejno (7/Xp) , co se tyce rychlosti, zalezi co mas v bedne, nemuzes pocitat se vsim, XPcka hold byly min narocny, a co se tyce funkci, tak to uz je ciste individualni zalezitost ...

  • 17. 12. 2009 10:35

    Pitrs81 (neregistrovaný)

    No já ne svém notebooku (Dell Precision M4400)používám Win7 x64 CZ od jejich vydání a zatím jsem oproti WinXP žádný přínos nezaznamenal. Stabilita Win7 je určitě horší než WinXP, už jsem zaznamenal 2x BSOD (Blue Screen of Death) a to se mi u XP nestalo snad několik let. Také rychlost je bohužel citelně nižší (např. GPU ve hrách). Při propojení na LCD TV přes DisplayPort->HDMI je u Win7 znatelné trhání v obraze a s referenčními ovladači od nVidia mi nejde přes HDMI do TV vůbec zvuk. Taky mi chybí skin WinXP. Ten průhlednej AERO mě vlbec nezaujal a tak mám nastaven skin Windows Classic čili vzhled Win95. Problémů je u Win7 prostě zatím celá řada, ale myslím že se to tak do 5ti let značně zlepší a za takových 6 let už budou Win7 slušně odladěným systémem na úrovni dnešních WinXP.

  • 17. 12. 2009 13:04

    jan.elznic (neregistrovaný)

    BSOD jsem zaznamenal naposledy u Windows XP na jednom starším stolním počítači. U Windows Vista nebo 7 za více let používání zatím ani jednou.

    S tím zvukem to bude chyba nekompatibilního ovladače, což bývá často individuální chyba ovladače. Pokud nemáte, zkuste nejnovější verzi ovladače.

    Se skinem Windows Classic dosáhnete o něco nižší rychlosti. Při zapnutém Aero rozhraní, bude chod systému též akcelerován GPU grafické karty.

    Windows 7 jsou dle mého názoru odladěné už dnes a za 6 let už budou i 'sedmičky' stejně jako dnes Windows XP patřit do šrotu, protože tu budeme mít do té doby další dvě generace operačního systému Windows, tedy pokud Microsoft splní, co slibuje a nedopustí se takové odmlky jako u vývoje Visty.

  • 2. 1. 2010 13:34

    Bender250 (neregistrovaný)

    S tím, že je W7 stabilnější než XP souhlasit mohu (ještě aby ne, když je to mnohem mladší OS).
    "SuperFetch" je na jednu stranu fajn věc, na druhou je to další brzda systému. Natáhnout třeba prohlížeč do RAM po spuštění je fajn, pokud ho hodláte zapnout. Ale když si systém zvykl na natahování velké části hry do RAM, tak už mě to štvalo (vím, že se v případě nutnosti místo uvolní). Raději si chvilku při zapínání počkám (můj názor).
    "ReadyBoost" je dle mého naprostá pitomost, raději použiju SWAP disku (průměrná rychlost cca 80MB/s), než flashku (rychlost 10-20MB/s). Rychlosti RAM se pohybují úplně někde jinde (z hlavy nepamatuju, plácal bych, ale jsou to stovky MB/s). Potom je flashka spíše zpomalení než zrychlení (a pro MS perfektní reklama, dejte tomu "zrychlení" do názvu a bude to super).
    AERO osobně nemusím, lituju, že některý vychytávky jsou spojeny pouze s grafickým rozhraním (XP mod by přece taky mohl používat maximalizaci okna pomocí naražení o vršek obrazovky).

    Když na W7 koukám z dálky, říkám, že takový systém tu měl být v době vydání Vist. MS by z něj neměl tolik profitovat - udělali jen to co měli, nic navíc nevidím. Zato to, jak z W7 točí peníze, to je opravdu hrůza.
    PS: od kamarádů mi byla vychvalována ochrana W7, tak jsem se vykašlal na zabezpečování a už mám PC zavirován (je mi to někde, v únoru mi stejně bloknou RC)

  • 17. 12. 2009 18:51

    Faramir (neregistrovaný)

    Ano, plně souhlasím. Jen doplním, že Sedmičky jsou stabilnější než XP, kde např. ovladač GPU sebou při pádu vzal celý systém, Sedmičky (i Visty) to přežijí v pohodě a ovladač GPU restartují. Ale je to logické, XP byly dobré, vydržely dlouho, ale už dávno byly překonány a dnes už jsou zastaralé a na novém PC (tedy koupeném maximálně 3-5 roků zpátky) nemají co dělat. Ono i na tom atomovém netbooku běží Sedmičky lépe než XP (vím to z vlastní zkušenosti).

  • 5. 1. 2010 19:28

    Tomáš Mariančík (neregistrovaný)

    Flashdisky sice mají většinou nižší konstantní přenosové rychlosti, než běžné pevné disky, ovšem díky absenci mechanických částí mají mnohem větší odezvu a tedy při rychlém čtení malých náhodných bloků naopak překonávají pevné disky (ty musí nejprve přesunout čtecí/zapisovací hlavu a vyčkat, než se plotna rotací dostane do požadované polohy) a toho má právě ReadBoost využívat.

    Dle různých testů ovšem výsledky vycházejí různě - některé věci to sice o pár sekund zrychlí, ale některé naopak dokonce trochu zpomalí. Nejvíce by ale měl pomoci v případě opravdu malého množství RAM, bez možnosti snadného doplňění, jako náhrada RAM to rozhodně není. Ty totiž mají rychlosti v řádech tisíců megabajtů a přístupovou dobu v nanosekundách (flashdisky a pevné disky pak spíše v milisekundách).

  • 17. 12. 2009 8:24

    Návštěvník (neregistrovaný)

    Já budu přecházet z XP na 7 na dvou mých laptopech taky o víkendu. Ruku na srdce po nastavení těch nových okýnek je práce pro mě komfortnější než XP. Nechť odpočívají v pokoji.

  • 17. 12. 2009 15:48

    Návštěvník (neregistrovaný)

    Súhlasím s tebou. Moja prax je podobná. Na XP som BSOD nevidel asi tak 2-3 roky a možno aj dlhšie (fakt si presne nepamätám), Na Win. 7 už na 7 deň používania. A to veru neni ok.

    Akurát o tých 5-6 rokov nás budú zase vyháňať k už samozrejme novej verzii Windows, aby si mohli zase primastiť vrecká a dokonca budú opäť tvrdiť, že to robia pre nás -:(.
    Podľa mňa by jedna verzia mala vydržať a byť podporovaná tak cca 10 rokov. Win. XP je toho zlatým príkladom. Myslím si, že aj preto je taký obľúbený a odladený.