Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Oprava pro Office: neotevírá některé dokumenty. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 17. 12. 2009 13:07

    jan.elznic (neregistrovaný)

    Používám Windows Vista dva a půl roku a Windows 7 x64 Ultimate už tři čtvrtě roku a od raných beta verzí je to tak skvěle odladěný systém, že s nimi nemám po celou dobu větší problémy až na pár drobných chyb, které jsem reportoval do Redmondu. Ve vývojových verzích je jasné, že se mnoho chyb najde, to se však od nich také očekává, a proto jsou též vydávány.

    Na mém více než 2 roky starém notebooku (Intel Core 2 Duo 7100 @ 1,8 GHz, 4 GB DDR2, nVidia Go 7300 s 256 MB vlastní paměti při rozlišení 1680*1050 px) běží Windows 7 Ultimate (x64) opoznání rychleji než Windows XP Professional (x86) (mám nainstalované současně oba systémy). I Windows Vista Home Premium (x86), které jsem zakoupil společně s notebookem jako OEM, byly naprosto svižné, dostačovaly pro běžnou kancelářskou práci (Microsoft Office 2007), přehrávání videa i ve vysoké kvalitě, hraní méně náročných her, a to už s 1 GB operační paměti a zapnutým rozhraním Aero.

    Největším 'zpomalovákem' byl u Visty určitě postranní panel (sidebar) s miniaplikacemi (tzv. gadgety), a to jak u procesorového výkonu, tak operační paměti.

    Pomalejší práce byla znát jinak akorát při tvorbě grafiky u Adobe Creative Suite 3 aplikací, což jsem vyřešil rozšířením paměti na 4 GB, později upgradoval i na novější Adobe Creative Suite 4 a doposud mi vše běží svižně a bez problémů.

    Díky technologii 'SuperFetch' se systém naučí 'moje zvyky', zapamatuje si, které aplikace a funkce používám nejčastěji, potřebné prostředky pro tyto úkony si inteligentně uloží do vyrovnávací paměti, a příští použití těchto aplikací a funkcí ja daleko snažší, což vysoce urychlí práci a zvýší efektivitu.

    S menším množstvím operační paměti jsem využil dost často také technologii 'ReadyBoost', čili obyčejná USB klíčenka (podporující tuto technologii) mi posloužila hravě jako operační paměť počítače navíc.

    Díky 'Nástroji řízení uživatelských účtů' (User Account Control nebo též zkráceně UAC), se méně zkušenní uživatelé vyvarují špatným zásahům do systému, a tak nastane i méně obtížně řešitelných situací s funkčností, hlavně co se týče zabezpečení.

    Se zapnutým grafickým rozhraním 'Aero' jsou Windows 7 i daleko rychlejší, než když toto rozhraní máte vypnuté, jelikož výkon systému je akcelerován i za pomoci GPU grafické karty. Podle mého názoru je daleko líbivější, než veškeré všecky starší vzhledy, co kdy Microsoft vytvořil. Veškeré prvky působí moderně a příjemně.

    Oproti tomu všemu Windows XP jsou vcelku zabržděné, šíleně fragmentují pevný disk, aplikace nabíhají daleko déle, start počítače je delší, a co se týče grafického rozhraní, nemohl bych ho dnes už asi používat. Asi už bych se neobešel v budoucnu bez funkcí jako Aero Snap (přichytávání oken) na širokoúhlém monitoru a nové spodní lišty.

    Windows 7 jsou zatím to nejlepší, co kdy Microsoft mohl vytvořit. Perfektně odladěný a bezpečný systém (což už byla Vista), zatímco Windows XP nejen že potřebují doslova řádově 'tisíce' záplat, ale i jejich podpora dnes už končí a vývoj aplikací pro ně začíná také pomalu stagnovat, což se dotkne do značné kompatibility. Stejně tak jako dnes již delší dobu nespustíte většinu moderních aplikací ve Windows 2000. Např. prohlížeč Firefox tam nefunguje už asi rok a půl a už ani v roce 2003, 5 let po vydání Windows 98, pro tento 'devadesátosmičky' neexistovalo mnoho vývojářů. Za rok - dva, nespustíte podobné množství už ani ve Windows XP. Proto doporučuji pořídit všem nejlépe dnes Windows 7, imho je na to nejvyšší čas.

    A pokud si dokoupíte rychlý SSD disk, Vaše práce poletí rychlostí blesku :-).

    Na druhou stranu třeba pro mininotebooky s procesorem Intel Atom a nízkým rozlišením displeje, které nejsou tak výkonné stroje, se malé grafické prvky šetřící místo, Windows XP ještě nějaký čas spíše hodí. To už bych si ale asi raději nainstaloval nějakou linuxovou distribuci šitou na míru mininotebookům, než Windows XP.

    Windows XP se hodí imho tedy spíše pro 5 let a více starší stroje, a Windows 7 pro ty novější. Kdo používá na novějším počítači Vistu, také neprohloupí.

    Toť asi můj názor :-).