Hlavní navigace

Opravdu hustý disk: 1,5TB Barracuda 7200.11

30. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Barakuda – zase větší a hustší, testovací sestava

Přestože se už začíná spekulovat o 2TB discích, je Seagate Barracuda 7200.11 se svou kapacitou 1500 GB téměř o 50 % před jakoukoli dostupnou konkurencí. S v mnoha skříních či vyšších řadách různých NAS běžně dostupnými čtyřmi pozicemi pro 3,5" disky tak můžete myslet už na celkovou kapacitu šest terabajtů. To už by mohlo na chvíli stačit i největším stahovačům všeho možného a nic na tom nemění ani to, že mluvíme o gigabajtech a terabajtech, u nichž platí 1 TB = 1000 GB = 1 000 000 MB (nejde tedy o násobky 1024).

Seagate kupodivu nemusel sáhnout ani po desktopovém maximu: pěti plotnách a deseti čtecích hlavách. Fascinující a v současnosti bezkonkurenční kolmým zápisem umožněná kapacita na plotnu (375 GB) dala Seagatu nejen šanci sestrojit vcelku nijak neobvyklý čtyřplotnový disk, ale rovněž zcela jistě rychlejší disk, než jaké jsou ostatní Barracudy. Tedy ne všechny, 1TB verze se už zřejmě začala vyrábět i ve variantě s 375 GB plotnami a pohlídate-li si označení disku v souladu s manuály a datasheety Seagatu, můžete dostat lepší ze dvou existujících variant 7200.11, 1 TB. To, že větší kapacita na plotnu a hustší zápis znamená takřka automaticky vyšší rychlost disku, vám určitě nemusím připomínat. Dalšími výhodami mohou být ušetřené plotny a hlavičky, což z pohledu uživatele často znamená nižší hlučnost i zahřívání.

 

Seagate Barracuda 7200.11, 1,5 TB

přesný název: ST31500341AS
testovaný firmware: CC1G
webová stránka produktu: Seagate

   

Hitachi Deskstar 7K1000, 1 TB

První disk, který dosáhl kapacity 1 TB a dnes už vyhlíží i navenek docela archaicky (až na říjnové datum výroby), byl do testu zařazen především jako zajímavost (demonstrace pokroku a vlivu kapacity plotny na výkon). Chcete-li se o Deskstaru 7K1000 a technologiích Hitachi (třeba HiVERT) dozvědět více, zavítejte do recenze modelů 7K1000 a P7K500.

přesný název: HDS721010KLA330
testovaný firmware: GKAOAB0A
webová stránka produktu: Hitachi

   

 

Parametry testovaných disků

 

Testovací sestava

Z testovací sestavy by možná stačilo uvést operační systém a jižní můstek (ICH10R). Zbývá snad jen podoktnout že určitou úlohu ve výsledcích aplikačních testů sehrál i procesor, subjektivní testy hlučnosti probíhají při zastavení všech větráků v počítači kromě toho ve zdroji. Šasi skříně Cooler Master Centurion 5 zase slouží jako chlazení disků a ovlivňuje tedy teplotní testy.

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

Nová Sandra má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé, při formulování verdiktu k nim nepřihlížím.

Teploty, hlučnost

Na konci benchmarkování, kdy už byly disky rozehřáty na provozní teploty, jsem na ně začal kopírovat 100 GB dat a po chvíli v nich i vyhledávat řetězec. Nejvyšší dosažené teploty dle údajů ze S.M.A.R.T. ukazuje následující graf.

Údaje těchto teplotních čidel jsem porovnal s nejvyššími teplotami naměřenými na povrchu disku pomocí bezdotykového infračerveného teploměru s laserovým zaměřovačem.

 

Takřka u všech disků tyto teploty souhlasily s tím, co ukazovalo čidlo disku přes S.M.A.R.T., pouze u disků Samsung je realita tradičně krutější než to, co ukazuje disk přes S.M.A.R.T.

Hlučnost jsem hodnotil opět jen subjektivně a nutno říct, že moderní pevné disky jsou na tom s hlučností už velmi dobře. Vibrace jsou zřejmě kusovou záležitostí, z testovaných HDD mírně vibroval jen Seagata Barracuda 7200.11, 640 GB. Vibrace ale do hodnocení hlučnosti v grafu neberu v potaz, dokonce i další projevy hlučnosti mohou být trochu kusovou záležitostí.

Seagate Barracuda 7200.11 (ST31500341AS) – velmi tichý seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací, kultivované vypnutí (na rozdíl od 640GB 7200.11)
Hitachi Deskstar 7K1000 (HDS721010KLA330) – chvílemi hlučný seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací
Samsung SpinPoint F1 (HD103UJ) – hlasitý seek, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací
Western Digital Caviar Black (WD6401AALS) – bez vibrací, slabý zvuk otáčení ploten, slyšitelný pohyb hlaviček
Western Digital Caviar Blue (WD6400AAKS) – tlumený seek, slabý zvuk otáčení ploten, bez vibrací
Seagate Barracuda 7200.11 (ST6340323AS) – kultivovaný seek, jen při současném kopírování a prohledávání souborů je občas trošku ostřejší; slyšitelný, ale slabý zvuk otáčení ploten; mírné vibrace testovaného kusu, hlasité vypnutí
Samsung SpinPoint F1 #1 (HD642JJ) – bez vibrací, tlumený seek, zvuk otáčení ploten: slabé šumění slyšitelné jen zblízka
Samsung SpinPoint F1 #2 (HD642JJ) – seek slyšitelný, ale ne tak moc jako u 1TB verze, zřetelné otáčení ploten, bez vibrací

Verdikt, cena za 1 GB

Před vyřčením finálního ortelu si ještě výkonu disků dáme do kontextu jejich cen. Ty v následujícím grafu jsou od prodejce, který většinu otestovaných disků zapůjčil (ALFA Computer), cena Hitachi 7K1000 je pak dohledána pomocí jyxo.cz.

Cena za gigabajt mě u jedenapůlterabajtové Barracudy mile překvapila. Seagate mívá disky obyčejně o něco dražší než konkurence, navíc za něco, co je podle jednoho z klíčových parametrů na vrcholu, bývá zvykem platit o něco víc (alespoň do doby, než se to stane běžným).

Verdikt

Největší současná Barracuda přinesla určitě více radosti než strasti. Navzdory čtyřem plotnám byl zvukový projev disku příjemným překvapením v pozitivním slova smyslu a i podle přece jen vyšší přístupové doby se dá tvrdit, že Seagate u tohoto modelu zřejmě zapnul nějakou formu Acoustic Management. Koneckonců myslí si to také jak HD Tune (detekce), tak Sandra 2009 (detekce: 1, 2). Možná právě tento faktor neumožnil 1,5TB Barracudě 7200.11 výkonnostně porazit Western Digital Caviar Black ani Samsung SpinPoint F1 (HD103UJ), přestože v přenosových rychlostech je díky vyšší hustotě zápisu samozřejmě předčí.

Mezi klady určitě patří nástroj DiscWizard, který si můžete k disku zdarma stáhnout ze stránek Seagate a který je takovou byť silně osekanou, ale stále ještě schopnou verzí Acronis TrueImage. Cena za gigabajt je jen dalším plusem, s mírně vyššímu teplotami u čtyřplotnového disku musíte počítat. 1,5TB Barracuda je ale i v tomto o dost lepší než (přece jen ne nejnovější) 1TB Hitachi 7K1000. Kdo potřebuje opravdu velkou kapacitu (a ještě k tomu nemá pozic či konektorů pro disky nazbyt), tomu mohu 1,5TB Barracudu 7200.11 klidně doporučit – jedná se nejen o jediný disk své kategorie, ale také o povedený produkt.

Seagate Barracuda 7200.11, 1,5 TB

+ přenosové rychlosti
+ cena za 1 GB
+ překvapivě tichý provoz *
+ nástroj DiscWizard zdarma
- aplikační výkon nestačí na úplnou špičku
- teploty nejsou úplně nejnižší

*... může se kus od kusu lišit


MMF24

Za zapůjčení pevného disku Seagate Barracuda 7200.11 (1,5 TB) a Hitachi Deskstar 7K1000 (1 TB) děkujeme společnosti Asbis:
Asbis

 

Byl pro vás článek přínosný?