Hlavní navigace

Optické disky šlapou na plyn, vizte 1TB prototyp

12. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden proběhla v Japonsku výstava CEATEC 2010, na které vystavovali ti nejlepší výrobci elektronických udělátek. Znovu jsme se tedy doslechli o novinkách na poli optických disků, kterým prozatím kraluje slušně objemný Blu-ray – blýská se však na lepší časy, japonská firma TDK představila veřejnosti svůj prototyp disku s kapacitou 1 TB.

Obrázek výše je více než výmluvný, de facto na něm můžete spatřit počet běžných optických disků, kterých je třeba k dosažení rovného terabajtu místa. Standardních jednovrstvých DVD vám bude „stačit“ 218, jednovrstvých BD-R pak bude třeba 41. Ohromnému datovému objemu se začíná přibližovat až 21 dvouvrstvých Blu-ray disků, všechny však hravě strčí do kapsy prototyp uprostřed.

Ačkoliv technické detaily skoro neznáme, přesto jsme se nějaké drobnosti dozvěděli. Disk je sestaven z 32 32GB vrstev (16 na každé straně), jež dohromady dají výše zmíněnou kapacitu. Také tloušťka je podstatně větší, zdroj hovoří o dvojnásobné hodnotě oproti dnešnímu Blu-ray. Vlnová délka laseru by však měla být shodná s modrým médiem, díky kterému by zpětná kompatibilita nemusela být zas až takový problém (až na tu tloušťku).

Samotný marketing společnosti považuje svůj výrobek za skvělou věc na zálohování velkého množství dat, já bych ale tak optimistický nebyl. Cena bude jistě astronomická, optická média jsou obecně náchylná skoro ke všem možným jevům a také ta rychlost: schválně, jak dlouho budete při dnešních vypalovačkách pálit 1 TB dat?

CS24

Nepřehlédněte: Blu-ray: poslední kulatá placka a po ní jen internet?

Zdroj: TC Magazine

Autor článku