Hlavní navigace

Optimalizujte JPEG, větší velikost není vyšší kvalita

30. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojář doplňků pro grafické nástroje Jeffrey Friedl na svém blogu provedl zajímavou analýzu s účelem zjistit, jaké nastavení komprese je u JPG formátu optimální, neboť procentuální hodnota komprese od 0 % do 100 % většinou uživatelům o výsledné kvalitě a velikosti příliš neprozradí.

Při analýze zkomprimoval různé fotografie s rozdílným nastavením a pomocí interaktivního JavaScriptového prvku na této stránce můžete i vy sledovat, jak se mění kvalita fotografie a velikost výsledného souboru, při použití aplikace Adobe Lightroom. Obecně se kvalita v počátku (maximální komprese) výrazně zvyšuje, avšak u vyšších nastavení je pak přínos minimální, výrazně ovšem začne růst velikost souboru.

Protože je Jeffrey zároveň autorem několika doplňků pro export fotografií na různé webové služby, jako je třeba Flickr či Picasa, využil poznatků z této analýzy a do doplňku vložil varování při zbytečně vysokém nastavení kvality komprese. To pomůže všem, kteří chtějí do svého webového archivu nahrát fotografie v maximální kvalitě, ale příliš se kvůli tomu omezují v kompresi. Kvůli tomu vytvoří výrazně větší soubor a prodlouží tak dobu nahrávání fotografií, ale nijak zásadně už kvalitu snímků nezvýší.

Doplňky můžete stahovat na těchto stránkách.

Zdroj: CNET