Hlavní navigace

Ortek PKB-1800: Klávesnice do kapsy a obýváku

3. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výrobci proto přicházejí se specializovanými malými klávesnicemi určenými přímo pro HTPC. Jednou z nich je i Ortek, která má více tvar klasického dálkového ovládání. Spíše ale vypadá jako větší mobilní telefon.

Instalace je velmi jednoduchá. V těle ovladače je ukryt bezdrátový USB přijímač, který zasunete do volného portu, a během chvilky klávesnice funguje. Současně můžete vyžívat i dotykovou plochu nad tlačítky, která funguje ve dvou režimech.

Buď jako touchpad, na kterém teprve po instalaci ovladačů začne fungovat multitouch, nebo je zde devět senzorových tlačítek. První tři tlačítka slouží pro rychlé spuštění tří vybraných programů, dalších šest pro ovládání multimédií. Klávesnice je kompaktní, padne do ruky, ale je až příliš univerzální.

Pro samotné ovládání přehrávání je až moc předimenzovaná, takže pokud máte svoje HTPC jen a pouze na filmy, možná si budete déle zvykat.

Plusy / mínusy
  multitouch
  všestranost
  složitější ovládání multimédií

Využití naopak najde u těch HTPC, které jsou využívány na více činností. Také ji oceníte, pokud budete potřebovat něco zařídit v operačním systému, který se pod prostředím multimediálního centra nachází.

Klávesnice odpovídá vašemu nainstalovanému rozložení, takže když máte pod nějakým znakem namapovaný znak jiný, Ortek se přizpůsobí. Tlačítka jako na myši jsou pod touchpadem a druhá sada je na bocích, jen si vybrat. V režimu touchpadu lze využít i více prstů, například dva prsty směrem dolů posouvají stránku. Můžete si nadefinovat i vlastní pohyby.

Cena je vzhledem ke schopnostem spíše vyšší. Klávesnici Ortek využijí majitelé HTPC, kteří jej nemají pouze ke sledování filmů.

 

 

MMF24

 

Parametry
Cena 911 Kč včetně DPH
Názor 70 %
Zapůjčil Profitec
Ortek PKB-1800
rozhraní USB RF přijímač, 2,4 GHz, dosah 10 m
počet kláves 56 standardních, 2× tlačítka myši, 9× senzorová pro přímou volbu
přímá volba

internet, můj počítač, e-mail, zpět, play/pause, vpřed, zesílení hlasitosti, vypnutí zvuku, zeslabení hlasitosti

touchpad mutitouch, poklepání, lupa, rotace, zoom, vertikální/horizontální posuv, přepnutí okna, page down/up
napájení 2× AAA baterie
OS Windows XP/Vista/7
rozměry 86 × 128 × 18 mm
hmotnost 106 g

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.